ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ Η ΆΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ 

Το 16ο και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας επισκέφτηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό που έπληξε τον νομό.

Κατά την επίσκεψη της στο 16ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Νεράιδας, συναντήθηκε με τον διευθυντή του σχολείου, κ. Ηλία Θεοδώρου, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Ελένη Νούλα και δασκάλους του σχολείου. Στο 18ο Δημοτικό στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου, συναντήθηκε με τον διευθυντή του σχολείου, κ. Γεώργιο Σπανό, και τη διευθύντρια του νηπιαγωγείου, κ. Βασιλική Μουτζούρη.

Πρόκειται για κτίρια που χτίστηκαν το 1975 με προσθήκες καινούριας πτέρυγας  το 2002 και ένα κτίσμα της δεκαετίας του ’90 αντίστοιχα. Τα παραπάνω κτίρια κατατάχθηκαν κατά τον πρωτοβάθμιο μετασεισμικό έλεγχο από την ΚΤΥΠ στην κατηγορία Ε, που σημαίνει ότι χαρακτηρίστηκαν ως προσωρινά ακατάλληλα, με βλάβες στο φέρον κτίσμα και πιθανές επιπτώσεις στην γενική αστάθεια του κτιρίου.  Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της ΚΤΥΠ την Τρίτη 23 Μαρτίου, το πόρισμα του οποίου δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Κατά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εκφράστηκε η έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και την κατηγορία στην οποία θα καταταχθούν τελικά μετά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο. Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τους εκπαιδευτικούς για τα αντανακλαστικά τους στη διαχείριση του σεισμού και να επισημάνει στους γονείς πως συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία για την ασφάλεια των παιδιών τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος.

Στη συνέχεια, η Άννα Βαγενά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη, καθώς και με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών – Έξυπνης Πόλης, κ. Ντίνο Διαμάντο, οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν μαθήματα σε σχολικά κτίρια των οποίων η ασφάλεια δεν έχει πιστοποιηθεί .

Επιπλέον, η Άννα  Βαγενά θέλησε να πληροφορηθεί εάν εκτός από τον οπτικό έλεγχο έχει προγραμματιστεί και προσεισμικός έλεγχος για τα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια. Ο κ. Διαμάντος την ενημέρωσε ότι για τον προσεισμικό έλεγχο, ο οποίος είναι και ο πιο ασφαλής αλλά και ο πιο χρονοβόρος, ο δήμος Λαρισαίων θα αναθέσει σε μελετητές την εκπόνηση σχετικών μελετών.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι οικονομικές δυνατότητες των δήμων είναι περιορισμένες και ότι την τελική ευθύνη για τις επισκευές, κατασκευές καινούριων σχολικών κτιρίων και γενικά για την καταλληλόλητα αυτών, θα πρέπει να την έχει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα αρμόδια υπουργεία, Υποδομών και Μεταφορών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Άννα Βαγενά διαβεβαίωσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ότι για την ίδια, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  προτεραιότητα ήταν και είναι η παιδεία (κτίρια και διδακτικό προσωπικό) και το εθνικό σύστημα υγείας ΕΣΥ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ