Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τεμπών που υποστηρίζει ότι για 5η συνεχόμενη χρονιά πλήττεται, λόγω παγετού, η δενδροκαλλιέργεια  στο δήμο Τεμπών

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη μαζί με κλιμάκιο της Λαϊκής  Συσπείρωσης Τεμπών, με  επικεφαλής την Μαρία Κωστή  επισκέφθηκε, συνοδεία γεωπόνου , των προέδρων των τοπικών συμβουλίων Συκουρίου και Κυψελοχωρίου, συμβούλων του τοπικού συμβουλίου Όσσας αλλά και του προέδρου του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Νέσσωνος, καλλιέργειες στην περιοχή Νέσσωνος, Μακρυχωρίου και Γόννων, διαπιστώνοντας την ολοσχερή καταστροφή της φετινής σοδειάς.
Άμεσα, απο την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του παγετού, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, απέστειλε επιστολή  προς την δημοτική αρχή, ζητώντας την άμεση αναγγελία του παγετού στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός καταγραφής, αποτίμησης και αποζημίωσης της καταστροφής.
Ας σημειωθεί ότι, στους παραγωγούς του δήμου Τεμπών, οφείλονται και αποζημιώσεις προηγούμενων ετών, ενώ κάποιες χρονιές οι αποζημιώσεις ήταν μέσω των ΠΣΕΑ και deminimis, γιατί ο ΕΛΓΑ, βάσει του κανονισμού του, δεν προέβλεπε αποζημίωση για το συγκεκριμένο λόγο καταστροφής της καλλιέργειας.
Έτσι έρχεται πλέον, επιτακτικότερα όσο ποτέ, η ανάγκη αναμόρφωσης του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που πρέπει να περιλαμβάνει αποζημίωση στο 100% της καταστροφής, παραγωγής και κεφαλαίου, για κάθε αιτία που την προκαλεί.
Η Κυβέρνηση πρέπει να βάλει επιτέλους το χέρι στην τσέπη της και για τους αγρότες, που το μόνο που κάνει είναι να τους ξεζουμίζει με τη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, το ακριβό ρεύμα και πετρέλαιο, την μεγάλη εισφορά στον ΕΛΓΑ.
Πρέπει επιτέλους να σκύψει πάνω στις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών, για να σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται.
Δεν μπορεί να δίνονται δισεκατομμύρια για δαπάνες στους  εξοπλισμούς και  στο μεγάλο κεφάλαιο και να αφήνονται αβοήθητοι αυτοί που παράγουν τον πλούτο.
Ζητάμε άμεσα η δημοτική αρχή, να εμπλακεί ουσιαστικά στην υπόθεση και να πάψει να  εξαντλεί τον ρόλο της σε επισκέψεις σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, συντονιζόμενη  με τους αγροτικούς συλλόγους  αλλά και τους αγρότες γενικότερα της περιοχής, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, την ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων από  προηγούμενες χρονιές και την άμεση τροποποίηση του ΕΛΓΑ.
Καλούμε τους αγρότες να στοιχηθούν με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, διεκδικώντας όλα εκείνα που θα τους δίνουν το δικαίωμα να συνεχίζουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους και θα τους καθιστούν “βιώσιμους” επαγγελματικά και κοινωνικά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών  βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους, στηρίζοντας τους αγώνες τους, με κάθε τρόπο και μέσον.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών
Η επικεφαλής Μαρία Κωστή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ