Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Ψήφισμα του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου πρ. Δήμου Νέσσωνα

Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε το πρώτο ισχυρό χτύπημα του παγετού της 16-3-2021, ήρθε και το δεύτερο , ολοκληρωτικό και ισχυρότατο  χτύπημα του παγετού της 26-3-2021 καταστρέφοντας έτσι ολοκληρωτικά και κάθετα το σύνολο της παραγωγής αμυγδάλου στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου και των περιχώρων.

Έπειτα από την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των καλλιεργητικών εργασιών  από πλευράς των αμυγδαλοπαραγωγών και των υπόλοιπων δενδροκαλλιεργητών, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή περιγράφεται ως τραγική .

Η απόγνωση που υπάρχει, σε συνδυασμό με τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζούμε τα τελευταία 3 χρόνια (μιας και είναι η τρίτη συνεχόμενη παραγωγική  καταστροφή της περιοχής), δρομολογεί  ασφυκτικές και επικίνδυνες πλέον καταστάσεις .

Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τις ανάλογες και σοβαρές επεμβάσεις που έκανε  η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των γεωργικών προβλημάτων οπού άφησε ο Ιανός στις περιοχές Καρδίτσας Φάρσαλων,

Ζητάμε άμεσα

Τη συστράτευση της περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του περιφερειάρχη και των βουλευτών όλων των κομμάτων του νομού Λάρισας

Τη διενέργεια ανοικτής συνέλευσης παρουσία όλων των εμπλεκομένων πλευρών υπό την αιγίδα του δημάρχου Τεμπών για τη χάραξη των ενεργειών που πρέπει άμεσα να γίνουν

Την άμεση αποστολή των περυσινών πορισμάτων ζημίας τα οποία ακόμα δεν έχουν κοινοποιηθεί  στους παραγωγούς και την άμεση  πληρωμή των αποζημιώσεων του 2019.

Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020 και 2021 (με επιστροφή εισφορών γι αυτούς που τις έχουν καταβάλει) .Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

Την άμεση και ταχεία διενέργεια αυτοψιών από πλευράς του ΕΛΓΑ, στις πληττόμενες περιοχές ,την απόδοση χρηματικών προκαταβολών έναντι των αποζημιώσεων.

Τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση από πλευράς υπουργείου Γεωργίας και της περ. Θεσσαλιας προγράμματος αντιπαγετικής προστασίας.

Την άμεση αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων από πλευράς του ΕΛΓΑ.

Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού-κτηνοτροφικού ρεύματος, καθώς και καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμό και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που αφορούν τους πληγέντες παραγωγούς.

Η τύχη των παραγωγών μας είναι ξεκάθαρα στα χέρια και στις πολιτικές αποφάσεις  της κυβέρνησης. (και όχι μόνο του ΕΛΓΑ).

Θα περιμένουμε την ανταπόκριση της

Ο Πρόεδρος

Αποστόλου Κωνσταντίνος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ