ΚΚΕ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Α.Ο.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΚΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ως εκπρόσωπος των Συνεταιρισμένων αμπελουργών της επαρχίας Τυρνάβου, εκφράζει την αγωνία των αμπελουργών της επαρχίας μας. που σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, (μνημόνια, πανδημία κορωνοϊού ). τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού θεωρούμε πως πρέπει τάχιστα η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες από τον σεισμό.

Στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού. στον τομέα της οινοποιίας που επλήγη όσο λίγοι, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των οινοδεξαμενών, προκειμένου να μπορέσουμε να παραλάβουμε και πάλι την σταφυλική παραγωγή των μελών μας.

Στην παραλαβή των σταφυλιών από τους αμπελουργούς, τον πιο σημαντικό ρόλο τον παίζουν οι Συνεταιρισμοί και στις ποσότητες που παραλαμβάνουν αλλά και στην παρέμβαση που κάνουν μέσω των τιμών. Αυτή την στιγμή οι δεξαμενές των Συνεταιρισμών είναι γεμάτες και για τον λόγο αυτόν δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν από τα μέλη τους μεγάλες ποσότητες σταφυλιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μείνουν τα σταφύλια στα αμπέλια. Στην καλύτερη περίπτωση να παρέμβουν ιδιώτες οινοποιοί και να εκμεταλλευτούν την περίσταση, δίνοντας όμως πάλι εξευτελιστικές τιμές.

Ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν και πέρυσι για την αποσυμφόρηση των δεξαμενών, είναι η απόσταξη μέρους των αποθεμάτων οίνου. Αυτή η επιλογή για να αποτελέσει λύση, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις τιμές με τις οποίες οι οινοποιοί παρέλαβαν τα σταφύλια. Εμείς π.χ παραλάβαμε τα σταφύλια και πληρώσαμε στους αμπελουργούς την ποικιλία Ροδίτη τιμή 0,33 ευρώ το κιλό, οπότε το κρασί μας κόστισε περίπου 0.65 ευρώ το λίτρο. Αρκετοί ιδιώτες πληρώσανε την ποικιλία Ροδίτη 0.22 ευρώ το κιλό, η και λιγότερο, οπότε είχαν άλλο κόστος στο κρασί.

Επομένως δεν θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα της τιμής της απόσταξης, θα πρέπει δηλαδή να ληφθεί υπ’ όψιν για τον καθορισμό τητιμής απόσταξης, η τιμή αγοράς των σταφυλιών καθώς και οι ποσότητες τω σταφυλιών που παρέλαβαν, για να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση και η βιωσιμότητα των Συνεταιρισμών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ