ΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε εορταστική ατμόσφαιρα οι μαθητές των 17 τμημάτων του σχολείου μας και οι καθηγητές τους γιόρτασαν την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 διαδικτυακά, με ένα εκτενές αφιέρωμα στους «δικούς μας» ήρωες, τους Θεσσαλούς αγωνιστές της Ελευθερίας.

Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, σε μια λιτή τελετή και με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid 19, κηρύχτηκε η έναρξη των δράσεων του σχολείου μας για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με την ανάρτηση λαβάρων του Αγώνα και μιας, μεγάλων διαστάσεων, αφίσας στα κάγκελα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου μας. Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχτηκε, επειδή το μουσείο, το οποίο επί Τουρκοκρατίας αποτελούσε πυριτιδαποθήκη, σηματοδοτεί με την παρουσία του την ιστορική τοπιογραφία και θυμίζει το αγωνιστικό παρόν της Θεσσαλίας σε όλα τα κελεύσματα της Ιστορίας από το 1821 ως τα νεότερα χρόνια.

Στην αφίσα, έργο της διασχολικής συνεργασίας του σχολείου μας με το Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Κοιλάδας και το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας, απεικονίζεται το περίγραμμα του χάρτη της Θεσσαλίας, ενώ σε κάθε νομό είναι αποτυπωμένη η μορφή ενός ήρωα: του Ρήγα Φερραίου/ Βελεστινλή (Μαγνησία),  του Γεωργάκη Ολύμπιου (Λάρισα), του Γεώργιου Καραϊσκάκη (Καρδίτσα) και του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου (Τρίκαλα). Μια τις ρήσεις του Ρήγα δεσπόζει στην κορυφή της αφίσας: «Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμει όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων», θυμίζοντας πανανθρώπινες αξίες και όντας επίκαιρη παρά ποτέ. Εκατέρωθεν της αφίσας αναρτήθηκαν προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης, – συνοδευόμενες από αναλυτικά σημειώματα για την δράση τους,-  έργα του Βαυαρού ζωγράφου Karl von Krazeisen, ο οποίος φιλοτέχνησε με μεγάλη επιτυχία και ακρίβεια πορτραίτα των Ελλήνων ηρώων της επανάστασης, όπως του Κανάρη, του Νικηταρά, του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη και άλλων αγωνιστών. Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε επίσης και η έκθεση με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως ο Βρυζάκης, ο Γκύζης, και ο Ντελακρουά, εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση.

Τα λάβαρα της Επανάστασης, η ελληνική σημαία και η αφίσα κοσμούν από τις 24 Μαρτίου 2021 τα παράθυρα του 5ου Γυμνασίου Λάρισας θυμίζοντας τους αγώνες του λαού μας στους περαστικούς της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι δράσεις του σχολείου ξεκίνησαν με τους ήρωες της Θεσσαλίας, τους «δικούς μας ήρωες», για να απλωθούν σταδιακά στους ήρωες της υπόλοιπης Ελλάδας και σε άλλες δράσεις μουσικές, χορευτικές κ.α.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις νέες Τεχνολογίες, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική αίθουσα για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του 5ου Γυμνασίου Λάρισας στον χώρο της e-class, η οποία λειτουργεί ως αποθετήριο ιδεών και έργων και συγχρόνως ως χώρος για δράσεις και ανταλλαγή ιδεών.

Οι παραπάνω δράσεις σηματοδοτούν και εντάσσονται στο πλαίσιο της διασχολικής συνεργασίας του σχολείου μας με το Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Κοιλάδας και το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών του σχολείου μας αποτελείται από τους φιλολόγους, Βασίλη Τσιουραντάνη, Καρρά Αποστολία και Μακρυγιάννη Παντελή, την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών μαθημάτων, Καραγγέλη Ευαγγελή, την καθηγήτρια της μουσικής, Μωϋσιάδου Εύα, τον καθηγητή της Φυσικής Αγωγής, Κουμπάρο Αποστόλη και την Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, Δεληζώνα Ζωή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ