ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΑΣ!

Ανακοίνωση σπουδαστών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/4 στις 2:00 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα

Όλοι εμείς οι σπουδαστές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δικαιολογημένα αγανακτούμε και αγωνιζόμαστε, αφού ουσιαστικά ο νέος νόμος υποβαθμίζει το πτυχίο και τις σχολές μας. Προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στις σπουδές μας, καθώς για να λάβουμε πλέον το πτυχίο μας λένε ότι αντί για επιπέδου 4 να πάρουμε πτυχίο επιπέδου 3 και ταυτόχρονα να είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε και εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.

Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση για εμάς τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ λένε ότι θα εφαρμοστούν από φέτος αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Παράλληλα εδώ και πολλούς μήνες είναι σε αναστολή η πρακτική μας άσκηση χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ξανά ξεκινήσει και σε πολλούς από εμάς να μας χρωστάνε τα χρήματα που βάζει ο ΟΑΕΔ. Επιπλέον για όσους δεν πρόλαβαν να βρουν επιχείρηση για την μαθητεία δεν εξασφαλίζεται κανένα εισόδημα.

Ένα χρόνο τώρα μετά από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας. Μείωσε τον προϋπολογισμό για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κατά 33,4%, έκανε λιγότερες προσλήψεις καθηγητών τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη παραπάνω εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή και αυτό δεν πάει άλλο!

Ακριβώς την στιγμή όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική με το να ζούμε 1 χρόνο με τον εγκλεισμό, την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, το ανοιγοκλείσιμο των σχολών, τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας, τον αποκλεισμό μας από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, μας πνίγουν ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται πως είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μας αφού, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να λειτουργούν όλες οι σχολές με ασφάλεια για εμάς και τους καθηγητές, να εξασφαλίσει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλα κτήρια και αίθουσες, δωρεάν σύγχρονο εξοπλισμό για τα εργαστήρια, μόνιμους καθηγητές, μαθητεία με μηνιαίο εισόδημα και ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο Εργασίας, πέρασε νέο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εν μέσω πανδημίας με πολλές σχολές κλειστές. Σε μία περίοδο μάλιστα, που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν λόγο του τρόπου που διαχειρίζεται την πανδημία, αλλά και γιατί η μαθητεία βρίσκεται στον αέρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ :

Να μην ισχύσει ο νέος νόμος υποβάθμισης του πτυχίου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Να πάρουν μέτρα για να ανοίξουν όλες οι σχολές με ασφάλεια, να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια.

Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.

Να πληρωνόμαστε όλοι οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ κάθε μήνα.

Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Ο κοινός αγώνας μαθητών – σπουδαστών – φοιτητών – εκπαιδευτικών – γονιών – εργαζομένων θα καταργήσει αυτούς τους νόμους στην πράξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ