ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ

Σε Δαμάσι και Μεσοχώρι βρέθηκε την Κυριακή κλιμάκιο  του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας

Επίσκεψη στα σεισμόπληκτα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι πραγματοποίησε σήμερα  Κυριακή  28 Μαρτίου, κλιμάκιο  του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας. Τα μέλη του κλιμακίου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους κατοίκους τα προβλήματά τους και να αξιολογήσουμε  την κατάσταση που επικρατεί. Διαπιστώσαμε πως εκτός από τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δέχονται απανωτό χτύπημα στις καλλιέργειές τους καθώς αυτές έχουν  καταστραφεί  από τον πρόσφατο παγετό. Στα πλαίσια της επίσκεψή μας, προκειμένου να απαλύνουμε λίγο τον πόνο των μικρών παιδιών τους προσφέραμε  παιδικά βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους, μπάλες, και διάφορα παιχνίδια.

Με την επίσκεψή μας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά  τα προβλήματα  και να μιλήσουμε με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των φορέων που ζουν καθημερινά  τη δύσκολη κατάσταση που προέκυψε από τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή.                                                                               Αυτονόητη η συμπαράστασή μας αλλά κυρίως θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάδειξη αυτών των προβλημάτων με κάθε μέσο.

Κύριο μέλημά μας είναι η ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και  των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις καταστροφικές για την ζωή και την οικονομία συνέπειες από τις συνεχόμενες σεισμικές ακολουθίες.

Στις συζητήσεις μας οι κάτοικοι διατύπωσαν  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αν και πέρασαν  αρκετές μέρες από τον καταστροφικό σεισμό. Αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κατεστραμμένες κατοικίες τους και ζητούν την άμεση ενίσχυση με  επιπλέον τροχόσπιτα.

Ο Κομμουνιστικός Συντονισμός παραστέκεται στους πληγέντες συνανθρώπους μας, ζητά την ταχύτερη παρέμβαση του Κρατικού μηχανισμού και παρακολουθεί στενά το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών, ώστε να  επουλωθούν  οι πληγές των κατοίκων και να πραγματοποιηθεί η  επιστροφή στην κανονικότητα το γρηγορότερο.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το συντομότερο στην προ σεισμού καθημερινότητα. Τους συμπαραστεκόμαστε και πιέζουμε για γρήγορη επίλυσή των προβλημάτων.

Ζητάμε την άμεση άφιξη όσων οικίσκων είναι απαραίτητοι για τη στέγαση όσων κατοίκων παραμένουν ακόμα σε σκηνές, καθώς ο αριθμός αυτών που έχουν ήδη φτάσει μέχρι σήμερα δεν επαρκεί.

Ζητάμε την ταχύτερη αλλά και δικαιότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών.

 Επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19 στους πληγέντες κάτοικους.

Να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Χρειάζεται να ολοκληρωθεί σύντομα ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών και των καταστροφών που έγιναν σε σπίτια, σε κτίρια σε όλο το  Νομό αλλά  κυρίως  στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας.

Ανησυχούμε σοβαρά για την πορεία της εκτίμησης των ζημιών, που έπρεπε κανονικά να έχει ήδη τελειώσει ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων κ.λπ.

Ανησυχούμε γιατί σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας δικαιολογημένης αγανάκτησης των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι κτίρια που ήταν “κόκκινα” πριν από μια βδομάδα, γίνονται “κίτρινα”, και “κίτρινα” χαρακτηρίζονται “πράσινα”! ‘Υπάρχουν περιπτώσεις που το μισό σπίτι το χαρακτηρίζουν “κόκκινο” και το άλλο μισό “κίτρινο”! Πρόκειται για εσκεμμένη προσπάθεια, προκειμένου να γλιτώσει χρήματα το Κράτος.

Να κατεδαφιστούν όσα κτίρια δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμα και είναι ετοιμόρροπα, γιατί οι μετασεισμικές δονήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ατυχήματα και παράλληλα να αποσυρθούν τα μπάζα.

Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων που έχουν πληγεί. Η κατοίκηση όλων σε κοντέινερ πρέπει να συνοδεύεται και από  άλλες εγκαταστάσεις ώστε μαζί με την κατά το δυνατόν ανθρώπινη διαβίωση, να υπάρχει ζεστό νερό, λουτρά και  η απαραίτητη θέρμανση.

Θέση μας είναι η αποζημίωση πρέπει να είναι στο 100% των ζημιών. Άμεσα θα πρέπει να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μη παραπέμπεται στις  καλένδες τόσο  η αποζημίωση (με ελάχιστα 1.000 ευρώ) όσο και η πλήρης αποκατάσταση.

Χρειάζεται άμεση οικονομική στήριξη των σεισμόπληκτων και των μικρών επιχειρηματιών, των εμπόρων ή άλλων εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Κρίσιμο ζήτημα είναι να απαλλαγούν οι σεισμόπληκτοι από δημοτικά τέλη και να απαλλαγούν από υποχρεώσεις στη ΔΕΗ και Τηλεφωνία.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να απαλλάξει τους κατοίκους  από χρέη που έχουν στην εφορία, σε τράπεζες, άλλους δημόσιους οργανισμούς και χρέη από ασφαλιστικές εισφορές.

Καμιά  κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός δεν πρέπει να γίνει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχει πληγεί το λαϊκό εισόδημα.

Ο ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχει δώσει την αποζημίωση για τα χιόνια και τις καταστροφές που έγιναν το 2019. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ  που καθυστερούν από το 2017.

Να γίνει έλεγχος όλων των αγροτικών γεωτρήσεων.

Τα Κέντρα Υγείας Τυρνάβου και Ελασσόνας στις συνθήκες πανδημίας και  σεισμών, να ενισχυθούν άμεσα με υλικοτεχνικές υποδομές και  προσωπικό.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για  τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια, όπου πρέπει να παρθούν μέτρα ενισχυτικής διδασκαλίας. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι στη Γ’ Λυκείου πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ε.Ε.. και το Ταμείο Αλληλεγγύης  ώστε να δοθούν  κονδύλια για τις καταστροφές, για  να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100%.

Τέλος είναι καιρός το Κράτος να δημιουργήσει Ενιαίο Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης της χώρας, για να πάψουμε να  θρηνούμε  ανθρώπινες ζωές και κατάρρευση κτιρίων.

«Μπορεί να φοράμε μάσκες, αλλά δεν φιμωνόμαστε»

Αποχωρώντας το κλιμάκιο δήλωσε πως μπορεί να φοράμε μάσκες, όμως έχουμε δυνατή φωνή και η Κυβέρνηση θα μας βρίσκει μπροστά της  μέχρι την επίλυση των προβλημάτων. Κάλεσε δε τους κατοίκους και τους φορείς, μέσα από  τις συνελεύσεις τους να  κινητοποιηθούν και να κάνουν τη φωνή τους ακόμα πιο δυνατή.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ