ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού που καλεί σε αγώνες τους πληγέντες και διεκδικεί προκαταβολές για να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία

Ολοσχερή καταστροφή από τον παγετό που έπληξε τον Νομό Λάρισας έχουν υποστεί οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς που βλέπουν τον μόχθο και τα χρήματα τους να χάνονται από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο για 4η συνεχή χρονιά.

Αμύγδαλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, βανίλιες, δαμάσκηνα, αχλάδια και οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών έχουν καταστραφεί στο 100%.

Οι αγρότες έχουν πικρή εμπειρία από τον ΕΛΓΑ σε παρόμοιες ζημιές καθώς αύριο σύμφωνα με την εξαγγελία του ΕΛΓΑ και τις θριαμβολογίες κυβερνητικών στελεχών, θα πληρωθούν οι παραγωγοί από τον περυσινό παγετό στις 17 Μαρτίου 2020 δηλαδή μετά από 379 ημέρες.

Όχι μόνο να πανηγυρίζουν δεν πρέπει αλλά να ντρέπονται καθώς οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από την παραγωγή τους και με κατεστραμμένη την παραγωγή παρέμειναν απλήρωτοι ένα ολόκληρο χρόνο και εν μέσω πανδημίας.

Για τον πρόσφατο παγετό η ΕΟΑΣΝΛ απαιτεί άμεσα:

  • Γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις της ζημιάς που είναι στο 100%.
  • Να δοθεί προκαταβολή στους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειες τους. Παράλληλα να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες που παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο χωράφι.
  • Με το πέρας των εκτιμήσεων, να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.

Πάγια θέση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι η άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Παλεύουμε και διεκδικούμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση πέρα από τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού στα χωριά που υπέστησαν τον παγετό να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας τις δίκαιες αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ξέρουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ακουστούμε, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ότι μας ανήκει.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ