ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, μισθωτοί τεχνικοί και μηχανικοί και πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξής τους εν μέσω πανδημίας.

«Οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση πως υπάρχει διέξοδος και θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» είναι επικίνδυνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ την κινητοποίηση, που ολοκληρώθηκε με πορεία, στήριξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:

«Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας, η χρηματοδότηση του να γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα αποθεματικά του ταμείου ασφάλισης των επιστημόνων. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αυτοαπασχολούμενους.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ(στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου), για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αφορολόγητο ύψους 12.000 €, προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου κατ’ αρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων(για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021.

Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.

Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Ιδιαίτερα για τους μισθωτούς:

«Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις(μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.)

Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.

Συλλογικές Συμβάσες Εργασίες που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, παλεύουμε για 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.

Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου, όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικία συνταξιοδότησης.

Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιων νοσοκομείων. Επίταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας».

Ε. Παπουτσή

φωτο-βίντεο: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ