ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Μία σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου, σε συνεργασία με το δήμο και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να δημιουργηθεί στον Τύρναβο ένα άρτιο επιστημονικά και λειτουργικά Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης προβάτων το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, να δώσει νέα ώθηση στην κτηνοτροφική παραγωγή και να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ενέργειας, που σημειωτέον ξεκίνησε όταν ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Στ. Ροντούλης, αλλά μέχρι σήμερα δεν πήρε σάρκα και οστά, είναι οι σχέσεις που έχει ο δήμαρχος Γ. Κόκουρας με τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής αλλά και με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικά με την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή που είδε ενδιαφέρουσα την ιδέα και δεσμεύθηκε να την προωθήσει ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

Οπως αναφέρουν στελέχη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, στόχος είναι να οδηγηθούμε μέσα από τις γενετικές βελτιώσεις σε έναν πληθυσμό προβάτων με χαρακτηριστικά που θα ταιριάζουν στο κλίμα και στις συνθήκες της περιοχής, θα είναι αμιγώς διασταυρώσεις ελληνικών φυλών και θα εξασφαλίζουν παραγωγή ανάλογη με αυτή των βελτιωμένων ρατσών του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα οδηγηθούμε μέσα σε 3 το πολύ χρόνια στη δημιουργία μέσω των διασταυρώσεων στο “Τυρναβίτικο” πρόβατο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε σε αποδόσεις τα Γαλλικά λακόντ σε γάλα, με σαφώς πιο ποιοτικό κρέας.

Εκείνο που μένει είναι να προχωρήσει γρήγορα και συντονισμένα ο όλος σχεδιασμός γιατί αν πετύχει το σχέδιο τότε σίγουρα θα μιλάμε για αναπτυξιακή ώθηση στην κτηνοτροφία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ