ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Με επιτυχία συνεχίζεται ο νέος κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα «Η γυναίκα στο επίκεντρο, μια διαχρονική περιπέτεια» που διοργανώνουν η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο των Πολιτών στο πλαίσιο δράσεων του Larissa Learning City και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Σεξισμός και βία σήμερα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με ομιλήτριες την ψυχολόγο Γεωργία Ματζίρη, στέλεχος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Δ. Λαρισαίων, την ψυχολόγο Ειρήνη Κουφάκη, από το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Λάρισας, τη Νίκη Τσούγκου, ψυχολόγο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την ιστορικό Μαρκέλλα Καράμπελα εκ μέρους του ΔΣ Νεολαίας.

«Ο σεξισμός βρίσκεται στη ρίζα του ζητήματος της ανισότητας των φύλων και αυτή η ανισότητα καλλιεργεί και προάγει τη βία», τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Ρ. Απρίλη, ενώ παίρνοντας τον λόγο η ψυχολόγος Γ. Ματζίρη αναφέρθηκε στη διάχυση της συγκεκριμένης λειτουργίας, σημειώνοντας πως «σχεδόν από τα γεννοφάσκια μας ερχόμαστε σε επαφή με τις έμφυλες διακρίσεις».

«Οι έμφυλοι ρόλοι συναντώνται σε όλες τις κοινωνίες αλλά μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο», τόνισε η ψυχολόγος Ε. Κουφάκη, ενώ η ψυχολόγος Ν. Τσούγκου σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που έχουν φτάσει στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου αφορούν σε άντρες θύτες «με καλά εδραιωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις».

«Η έμφυλη βία και ο σεξισμός αποτελούν παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο», τόνισε η ιστορικός Μ. Καράμπελα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Κων/να Καρυδάκη, έγιναν αναφορές στον ρόλο της οικογένειας, τα στερεότυπα που καλλιεργούνται από το σχολείο, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης κλπ. αλλά και στην κοινωνική περιθωριοποίηση που προκύπτει μέσα από τέτοιες πρακτικές.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ