ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Να επανεξετάσει τα κριτήρια ενοικίασης των αγροτεμαχίων, που προβλέπονται στον νόμο 4061/2012, ώστε να μην αδικούνται οι ακτήμονες αγρότες των παρακάρλιων χωριών, και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου έγκαιρα να ξεκινά η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την παραχώρησης χρήσης των αγροτεμαχίων, καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από την πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμακίου Αγιάς  κ. Αλεξάνδρα Καράτζιου και επιτροπή αγροτών του χωριού, καθώς και από τον πρώην πρόεδρο κ. Δημήτρη Ξηρομερήσιο  και μέλη του πρώην Συλλόγου Ακτημόνων Καστρίου Αγιάς, υπογραμμίζει ότι «οι ακτήμονες αγρότες των παρακάρλιων χωριών διαμαρτύρονται για την διαδικασία παραχώρησης της χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, ζητώντας την αναβολή της και τον δικαιότερο επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που προβλέπονται στον νόμο 4061/2012.

Όπως υποστηρίζουν η διαδικασία για τη μοριοδότηση που περιγράφεται από τον ανωτέρω νόμο, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων εντός του Μαρτίου, σε μια περίοδο που οι αποφάσεις για την καλλιέργεια των εν λόγω τεμαχίων από τους ακτήμονες είχαν ληφθεί, ενώ ακόμα και βασικές καλλιεργητικές εργασίες έχουν γίνει σε αγροτεμάχια.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η υπάρχουσα μοριοδότηση αδικεί τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών που ανήκουν στον Δήμο Αγιάς. Οι εν λόγω αγρότες, από την ορεινή Έλαφο και το Καλαμάκι μέχρι και τη Δήμητρα Αγιάς, δικαιούνται τα 100 μόρια (κριτήριο Α3) ως μόνιμοι κάτοικοι Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, άλλα χάνουν τα 100 μόρια του κριτηρίου Α4, δηλαδή του δημότη, μόνιμου κατοίκου των τοπικών οι δημοτικών κοινοτήτων στους οποίους βρίσκεται το ακίνητο, αφού οι εκτάσεις που εκμισθώνονται βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Κιλελέρ.

Οι ακτήμονες ζητούν την ανάκληση για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο της εφαρμογής της μοριοδότησης του άρθρου 7 του νόμου 4061/2012 και την ενοικίαση των αγροτεμαχίων με το προηγούμενο καθεστώς. Επιπροσθέτως, προτείνουν τη σύσταση επιτροπής για την επανεξέταση των κριτηρίων ενοικίασης με στόχο να αναζητηθεί ένας δικαιότερος τρόπος μοριοδότησης για τους ακτήμονες όλων των παρακάρλιων χωριών που επιθυμούν να εκμισθώσουν εκτάσεις της πρώην λίμνης με χαμηλό τίμημα.

Τέλος, επισημαίνουν ότι θα πρέπει η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης να ξεκινά νωρίτερα και κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης, λαμβανομένου υπόψη ότι μεταξύ των ακτημόνων είναι και αγρότες που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ