Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Λαρισαίων κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Ρένα Καραλαριώτου με θέμα «Παραχώρηση  στρατιωτικών εκτάσεων   στο Δήμο Λαρισαίων». Η κ. Καραλαριώτου στην ερώτησή της , που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας σημειώνει :

«  Έχουν παρέλθει σχεδόν τριάμισι ( 3,5)   χρόνια από την δημόσια δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  , από το βήμα του  Περιφερειακού Συνεδρίου  Θεσσαλίας στις 12 Οκτωβρίου 2017 ,    για την παραχώρηση , από  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας   προς το Δήμο Λαρισαίων ,  του στρατοπέδου «Τζήμα»  (στο Μεζούρλο), έκτασης 643 στρεμμάτων   και  τμήματος του στρατοπέδου «Μπουγά»   (60 περίπου στρεμμάτων)  .

Στις 10 Ιουλίου 2018 , εννέα μήνες μετά από την δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού  , πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων  κ.Απ. Καλογιάννη με  τον  πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Παν. Καμμένο  και υπηρεσιακών παραγόντων στο Πεντάγωνο,  όπου συμφωνήθηκε να υπογραφεί ένα «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης» με τον Δήμο Λαρισαίων ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση της χρήσης των συγκεκριμένων χώρων για 99 χρόνια   . Το «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης» θα αφορούσε  την παραχώρηση του στρατοπέδου Τζήμα , τμήματος  του στρατοπέδου Μπουγά   και  την παραχώρηση του χώρου του πρώην στρατιωτικού πρατηρίου (επί της Παπακυριαζή).

Επίσης ,  σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαβίδη , ενημερωθήκαμε ότι κατατέθηκε     , από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στον διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του ΥΕΘΑ ,    πρόταση αξιοποίησης  του Στρατιωτικού Πρατηρίου και μετατροπή του σε  χώρο στάθμευσης  με  το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης να εκτιμάται σε 6 με 6,5 εκατ. Ευρώ .

Παρόλο τη δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού  τον Οκτώβριο του 2017 και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν δεν υπάρχει , μέχρι και σήμερα , κάποια ενημέρωση για το θέμα .

Επειδή , η απόδοση στην τοπική κοινωνία   του στρατοπέδου Τζήμα , τμήματος του στρατοπέδου Μπουγά και του πρώην στρατιωτικού πρατηρίου θα συμβάλουν σημαντικά  στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος της πόλης μας ,

Ερωτάται η δημοτική αρχή :

  1. Υπάρχει κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά και από όλες τις παραπάνω συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ;  Έχει υπογραφεί «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης »   του Δήμου Λαρισαίων  με την προηγούμενη ηγεσία του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  ;
  2. Έχει κατατεθεί συγκριμένη πρόταση στο ΥΕΘΑ όσον αφορά την αξιοποίηση των στρατοπέδων ; Εάν ναι , τι περιλαμβάνει η πρόταση όσον αφορά την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων   και ποια τα ανταποδοτικά οφέλη που   θα έχει ο Στρατός από την απόδοση των εκτάσεων  στην πόλη ;
  3. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει ο Δήμος για την ολοκλήρωση της παραχώρησης των στρατιωτικών εκτάσεων στην κοινωνία της Λάρισας ; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις του Δήμου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ