ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Ανακοίνωση – κάλεσμα του ΕΚΛ για τις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 7 ΑΠΡΙΛΗ – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 11:00πμ στο ΠΠΝΛ και στις 6:00μμ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας

Στις 7 Απρίλη (Παγκόσμια ημέρα Υγείας), είναι ανάγκη να φωνάξουμε και να απαιτήσουμε οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικότερα ότι δεν θα συνεχίζουμε να θυσιαζόμαστε και να παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα.

Εχοντας συμπληρώσει έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικότερα, ότι η υγεία μας μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ. Για αυτό τον λόγο, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το μόνο που προτείνει και επιβάλλει είναι την λογική της «ατομικής ευθύνης», ενώ δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των υγειονομικών και των άλλων Σωματείων και φορέων.  Ακόμη και με μέτρα όπως αυτά που ανακοίνωσε για τα self tests επιδιώκει εκτός των άλλων να μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού όχι μόνο την ευθύνη της διάγνωσης της νόσου αλλά και τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή κι ενώ με προκλητικές δηλώσεις η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρεται στο ότι πολλά από αυτά τα αιτήματα είναι μη ρεαλιστικά και ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», άμεσα βρίσκει 6 δις. Ευρώ για να θωρακιστεί η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

Ας δούμε όμως ποια αιτήματα δεν είναι ρεαλιστικά : Η άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η άμεση επίταξη των Ιδιωτικών κλινικών και των δομών υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η ένταξη όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε χώρους εργασίας και άλλα πολλά. Την ίδια ώρα είναι ρεαλιστικό εν μέσω πανδημίας να γίνεται περικόπη 600 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την Υγεία, να δίνονται 6 δις ευρώ στους μεγάλους ομίλους, να δίνονται 120 εκατομμύρια ευρώ στην Aegean ως κρατική ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, να αφήνουν την μεγαλοεργοδοσία να κάνει λάστιχο τα όποια πρωτόκολλα υπάρχουν και πολλά ακόμα που τελειωμό δεν έχουν.

Το τι είναι ρεαλιστικό λοιπόν και το τι όχι προκύπτει κάθε φορά από την προτεραιότητα που θέτεις. Για τη κυβέρνηση της ΝΔ, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έβαλαν το χέρι τους για να υπάρχει αυτή η τραγική σημερινή κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και όλων τον Κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική είναι η σωτηρία και η θωράκιση των μονοπωλιακών ομίλων. Για το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, για τα Σωματεία του, για τα Σωματεία των Υγειονομικών και πολλών ακόμα φορέων ρεαλιστικό είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

Τι απαντάει η κυβέρνηση της ΝΔ στο αίτημα για άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών; Ότι και ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας υγείας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και όλες τους τις δυνάμεις για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια που μας χτυπάει όλους με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι αμείλικτη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμήνευσης.

Από την μία μεριά βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που προσπαθεί ασταμάτητα και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει και να περιθάλψει το συνεχώς αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και πολλά ακόμα κενά και ελλείψεις. Με την κυβέρνηση να αρνείται να τους εντάξεις στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά(ΒΑΕ). Με χιλιάδες εργαζόμενους να εργάζονται στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας(επικουρικοί,ΣΟΧ, εργολαβικοί κα) .

Από την άλλη μεριά είναι ο κλάδος των Ιδιωτικών κλινικών και Δομών Υγείας που αμείβεται αδρά για να διαθέσει τις όποιες κλίνες του. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία 31 από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου το 2019 αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους  κατά 6,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και προσέγγισαν τα 874 εκατ. ευρώ. Οι 31 αυτές επιχειρήσεις αύξησαν μάλιστα την κερδοφορία τους στα 43,6 εκατ. ευρώ (!) από 12,6 εκατ. ευρώ το 2018, και σε ποσοστό 246%!!!

Αυτόν τον κλάδο δεν επιτάσσει χωρίς καμία αποζημίωση για να σωθούν ζωές η κυβέρνηση της ΝΔ, αφήνοντας τον λαό απροστάτευτο από την πανδημία, για να μην πειράξει ούτε τρίχα από τα κέρδη των κλινικαρχών…

Η υποκρισία τους ξεχειλίζει! Ξεχειλίζει όμως και η αγανάκτησή μας! Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση και πανυγειονομικό ξεσηκωμό! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας !

Απαιτούμε :

  • Άμεση επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και των συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Επιστράτευση του στρατιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων του δημόσιου συστήματος υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ολοκληρωμένος σχεδιασμός με συστηματικά και υποχρεωτικά μέτρα επιδημιολογικής καταγραφής και  επιτήρησης, με υποχρεωτικά περιοδικά επαναλαμβανόμενα, αξιόπιστα δωρεάν τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Ειδικά στους  χώρους υγείας, εκπαίδευσης, κρίσιμους χώρους εργασίας(βιομηχανίες τροφίμων, σούπερ μάρκετ, μεγάλα εργοστάσια κα)

Καλούμε τα Σωματεία, τους φορείς και τους εργαζόμενους της περιοχής μας να συμμετέχουν  την Τετάρτη 7 Απρίλη (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Στις 11:00 π.μ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μας και την ίδια μέρα στις 6:00 μ.μ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com