ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ: Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΠΑΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο πρωτοεμφανιζόμενος τυφλός στιχουργός και ερμηνευτής μιλά στην Ειρήνη Παπουτσή

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εργάζεται ως ψυχολόγος και είναι συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους», ο οποίος προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία, ενώ μας συστήθηκε και ως διηγηματογράφος με τη συλλογή διηγημάτων «Εκτός οπτικού πεδίου» (εκδ. Εύμαρος).

Ο Τρικαλινός στην καταγωγή Θοδωρής Τσάτσος σπάει στεγανά και προκαταλήψεις και μιλά για τη νέα του απόπειρα ως πρωτοεμφανιζόμενος στιχουργός και ερμηνευτής παρουσιάζοντας το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Λογικός εκ γενετής», σε μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου, που αποτελεί τον προάγγελο του ολοκληρωμένου του album που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από την MLK.

Σπουδές στα νομικά και την ψυχολογία, συμμετοχή σε ένα σπουδαίο εγχείρημα όπως είναι το «Διαβάζω για τους άλλους», συγγραφή και τώρα μουσική και τραγούδι. Πόσο πείσμα και ψυχική δύναμη σε όλο αυτό και πόσο φιλικό ήταν το περιβάλλον που κινηθήκατε ως άνθρωπος με προβλήματα όρασης;

Είχα μια οικογένεια που μου έδωσε πολλή αγάπη και στήριξη σε όσα θέλησα να κάνω. Έχω καταφέρει να κάνω πολλούς φίλους που η σχέση μου μαζί τους και οι εμπειρίες που μοιραζόμαστε είναι ευκαιρίες να μαθαίνω τον εαυτό μου και να βελτιώνομαι. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στην ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης σε πολλούς τομείς της ζωής. Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί ο καθένας από τον τομέα του για μια κοινωνία που θα μας χωράει όλους.

Έχει λογική η εποχή μας και πως τη βιώνετε δηλώνοντας «λογικός εκ γενετής» με τόσο… παραλογισμό γύρω μας;

Η λογική και ο παραλογισμός υπάρχουν σε κάθε εποχή. Αντιπαλεύουν το ένα το άλλο και υπάρχουν το ένα μέσα στο άλλο. Το τραγούδι αυτό πάντως δεν είναι ένας ύμνος στη λογική, αντιθέτως μιλάει για το πως η υπέρμετρη λογική μπορεί να πληγώσει έναν έρωτα. Στην εποχή μας υπάρχουν δύο ακραίες τάσεις που προσπαθούν να επικρατήσουν η μια στην άλλη. Από τη μια, μια ψυχρή τεχνοκρατική λογική για τα πράγματα και από την άλλη μια πόλωση και ένας φανατισμός που γεννιέται από έντονα συναισθήματα.

Η ταμπέλα «ήρωες της καθημερινότητας» ισχύει ή απλώς δίνει άλλοθι σε μια αδιάφορη κοινωνία αρτιμελών που χειροκροτεί προσωρινά ξεχνώντας την ίδια στιγμή τις υποχρεώσεις της;

Δεν με ενδιέφερε ποτέ κανενός είδους ηρωισμός. Κάθε άνθρωπος παλεύει με τις δικές του δυσκολίες για να πετύχει όσα θέλει. Άλλες δυσκολίες είναι φανερές και άλλες είναι πιο κρυφές. Ο ηρωισμός που συχνά αποδίδεται σε άτομα με αναπηρία είναι απλώς η άλλη όψη του οίκτου. Δεν θέλω ούτε να με θαυμάζουν, ούτε να με λυπούνται εξαιτίας της αναπηρίας μου. Θέλω οι άνθρωποι να κρίνουν τη δράση μου, τις σκέψεις μου, τη δουλειά μου ανεξάρτητα από το ότι δεν βλέπω.

Τι μοιράζεστε με την δισκογραφική σας πρόταση;

Ο πρώτος μου δίσκος ήταν ένα δικό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτοί οι στίχοι, τόσο προσωπικοί για εμένα, φωτίστηκαν από τις μουσικές εξαίρετων συνθετών που συνεργάστηκαν για τη δουλειά αυτή. Ανυπομονώ να μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω ζωντανά τα τραγούδια μου στον κόσμο.

ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ

Την ενορχήστρωση του τραγουδιού υπογράφει ο Γρηγόρης Πολύζος, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Αλέξης Στενάκης στο κλαρινέτο,  Άρης Χατζησταύρου στην ηλεκτρική κιθάρα, Θοδωρής Κουέλης στο κοντραμπάσο, Σπύρος Μάζης στο μπάσο,  Μιχάλης Καπηλίδης στα τύμπανα και Γρηγόρης Πολύζος στο πιάνο, στα πλήκτρα και στον προγραμματισμό. Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Ηλία Λάκκα στο Studio Odeon.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΤΣΑΤΣΟ

Ο Θοδωρής Τσάτσος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ψυχολόγος, και είναι συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους», ο οποίος προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία. Ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι στα εφηβικά του χρόνια. Έκανε μαθήματα τραγουδιού για οκτώ χρόνια με τη δασκάλα φωνητικής Ασημίνα Μόρφη. Από την ηλικία των δεκαοκτώ άρχισε να συμμετέχει ως τραγουδιστής σε συγκροτήματα που έπαιζαν κομμάτια ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. Κατά την ίδια περίοδο ξεκίνησε να γράφει τους πρώτους του στίχους. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων «Εκτός οπτικού πεδίου» (εκδ. Εύμαρος).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ