ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ

Ανακοίνωση της παράταξης του πρώην δημάρχου Τεμπών Κ. Κολλάτου με προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο παγετός

Με αφορμή την ολοκληρωτική καταστροφή που διαπιστώθηκε μετά την εκδήλωση παγετού στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Τεμπών κατά το διήμερο 25-26 Μαρτίου η δημοτική παράταξη «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» επισημαίνει τα εξής :

Ο παγετός των τελευταίων ημερών προξένησε ολική καταστροφή.

Η ζημιά που διαπιστώθηκε υπήρξε μεγάλη καταστρέφοντας το 100% της αναμενόμενης παραγωγής σε δενδρώδεις καλλιέργειες, πεπονοειδή και άλλα.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου οτι είναι διαδοχικές οι χρονιές που παρουσιάζεται παγετός τη συγκεκριμένη περίοδο.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί οτι έχουν ολοκληρωθεί οι καλλιεργητικές φροντίδες, έχουν δαπανηθεί τα έξοδα των καλλιεργειών αλλά δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά δεν θα υπάρξει εισόδημα.

Η μικροοικονομία της περιοχής βάλλεται καθημερινά και οι επιπτώσεις που ακολουθούν πλήττουν παραγωγούς, μεταποιητές αλλά και το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα εύκολα μπορεί ο καθένας να συμπεράνει οτι ,οι παραγωγοί εναποθέτουν τις ελπίδες να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν εκ νέου, στην Πολιτεία, τα αρμόδια υπουργεία , οργανισμούς καθώς και στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Συνεπώς αποτελεί χρέος όλων μας, να δώσουμε πειστικές απαντήσεις, να σταματήσουν οι δικαιολογίες και να χαράξουμε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων και αποφάσεων, ώστε να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα αυτών των ανθρώπων.

Η παράταξη μας λοιπόν πρότεινε :

1)Να πληρωθούν άμεσα οι ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2017(όπου δεν έχουν δοθεί).

2)Να επανεξεταστεί το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής αμυγδάλου κατά το 2019, καθώς με βάσει τα απολογιστικά στοιχεία ΔΑΟΚ και ΕΛΓΑ,η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 90%.

Η γενναιοδωρία της κυβέρνησης εξαντλήθηκε με την εισφορά ποσού 80€/στρέμμα με την διαδικασία Deminimis, ενώ θυμίζουμε δέσμευση του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης για επανεξέταση του θέματος.

3)Αμεση πληρωμή εντός Απριλίου της αποζημίωσης από τον παγετό του 2020.

4)Εγκαιρη αποτίμηση των ζημιών του 2021 και δέσμευση οτι οι ζημιές θα πληρωθούν άμεσα .

5)Εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης από τον αρμόδιο φορέα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικούς επιστήμονες όπου ,αφού συνυπολογισθεί το μικροκλίμα της περιοχής, να εξεταστεί η χρησιμότητα  εγκατάστασης αντιπαγετικής προστασίας, μέσω πιλοτικού προγράμματος.

6)Αν κριθεί αναγκαίο να ανοίξει το θέμα επιλογής κατάλληλων ποικιλιών (πιο ανθεκτικές) στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ, επιστημονικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τον ΕΛΓΑ, ομάδες παραγωγών κα.

7)Να συνεχιστεί μέσα από ένα σύμφωνο συνεργασίας ΠΕΔ-ΚΕΔΕ-ΕΛΓΑ, η ενίσχυση της Τοπική  αυτοδιοίκησης με εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών σε ΟΤΑ που θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ΕΛΓΑ, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης προς όφελος των παραγωγών.

8) Να πραγματοποιηθούν ρυθμίσεις οφειλών και να ανασταλούν για τους πληγέντες αγρότες για όσο διάστημα χρειαστεί, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο, Τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ.

Κλείνοντας δηλώνουμε κατηγορηματικά οτι η δημοτική μας παράταξη, θα σταθεί αρωγός των διεκδικήσεων των παραγωγών και της εξεύρεσης δίκαιης λύσης, συνεχίζοντας να στηρίζουμε  τους ανθρώπους που επέλεξαν να μένουν και να καλλιεργούν στον τόπο μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ