ΣΤΟ ΠΟΔΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Να «φρενάρει» το πολιτικό κόστος επιχειρεί η κυβέρνηση τάζοντας επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή. Αγανάκτηση από τον κόσμο του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καθώς τα καταστήματά τους θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 12 Απριλίου.

Οι σπασμωδικές κυβερνητικές κινήσεις των τελευταίων 24ωρων που ακολούθησαν την απόφαση να μην επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου (μόνο) σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των λιανεμπόρων που αντιδρούν σθεναρά στην κυβερνητική απαγόρευση.

Τα «σπασμένα» των κυβερνητικών ανακολουθιών «πλήρωσε» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που σε ρόλο πυροσβέστη βρέθηκε στην Πάτρα για να συνομιλήσει με τους τοπικούς άρχοντες και θεσμικούς φορείς.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα από τα πρόσωπα που χρεώνονται την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, έγινε δεκτός με γιουχαϊσματα, αποδοκιμασίες και συνθήματα τόσο κατά την άφιξή του στο δημαρχιακό Μέγαρο Πάτρας όσο και κατά την αποχώρησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, δεν δίστασε να κουνήσει το δάχτυλο στους επαγγελματίες που καταστρέφονται εδώ και μήνες, κάνοντας παρατήρηση για τον… συνωστισμό έξω από το δημαρχείο.

Τάζουν οικονομική ενίσχυση 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση έχει θορυβήσει το Μαξίμου που αναζητά σανίδα σωτηρίας για να αντιστρέψει την κατάσταση με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να ανακοινώνει πως το πρωί της Δευτέρας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».

Η κυβερνητική αξιωματούχος, με τη δήλωση αυτή, έκλεισε κάθε χαραμάδα εναλλακτικής που είχε αφήσει ορθάνοιχτη ο Στ. Πέτσας από την Πάτρα μεταφέροντας δύο επιλογές στο τραπέζι μεταξύ των οποίων την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων (σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα) με τη μέθοδο του click away.

Το Μαξίμου, είχε φροντίσει νωρίτερα, να «κόψει το βήχα» των εμπόρων αλλά και των αυτοδιοικητικών που διαφωνούσαν με την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου διαμηνύοντας πως τα καταστήματα πρέπει να μείνουν κλειστά για να μην τεθούν σε κίνδυνο θυσίες 13 μηνών.

Δυσαρέσκεια στους εμπόρους

Στο μεταξύ, σε κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών αποφάσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έδωσε μεν τη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσει τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης ωστόσο, φρόντισε να τονίσει πως εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση να παραμείνουν κλειστά, τότε θα εξετάσει όλες τις νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σε θέση μάχης βρίσκεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας που αποφάσισε το Σάββατο να βγει στο «αντάρτικο» προαναγγέλλοντας συμβολικό άνοιγμα των καταστημάτων, χωρίς προσωπικό, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους εργαζομένους. Παράλληλα, λήφθηκε η απόφαση για μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες.

Για «έλλειψη σεβασμού» προς τους εμπόρους κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης που τονίζει πως «αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ» χαρακτηρίζοντας «θέατρο του παραλόγου» τα κλειστά καταστήματα την ίδια ώρα που παρατηρούνται «ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών (…)».

Κριτική στην κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB, ανέφερε πως η κυβέρνηση «έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο» και πως ο πρωθυπουργός «επιβεβαιώνει πως ηγείται μίας κυβέρνησης αχρήστων».

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης ασκεί και το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας άμεσα επιπλέον μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που μπήκαν σε νέα έξοδα προκειμένου να ανοίξουν, για να διαπιστώσουν τελικά ότι θα παραμείνουν κλειστές.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ