ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΕΜΠΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Μετά από συνεδρίαση- τηλεδιάσκεψη που έγινε την 1 Απριλίου 2021, με θέμα την καταστροφή των δενδρωδών καλλιεργειών στον δήμο Τεμπών, παρουσία της δημοτικής αρχής, των επικεφαλής των παρατάξεων, του περιφερειάρχη, βουλευτών του νομού, επιστημονικών και υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων των αγροτών και επαγγελματιών της περιοχής, το ψήφισμα το οποίο αντέτεινε η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, μετά από επεξεργασία του προταθέντος ψηφίσματος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Τεμπών είναι το εξής:

1)Να δοθούν άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, στους πληγέντες  παραγωγούς, έναντι των αποζημιώσεων, τύπου ΙΑΝΟΥ.

2)Να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός καταγραφής, αποτίμησης και αποζημίωσης, στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής.

3)Να εκπονηθεί μελέτη εγκατάστασης ανεμομεικτών, ως πιλοτικό πρόγραμμα, σε περιοχές που θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες.

4)Να     προχωρήσει επιτέλους η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική  χρηματοδότηση, προκειμένου να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται η παραγωγή και το κεφάλαιο, στο 100%, για κάθε κίνδυνο και νόσο.

5)Να επανεξεταστεί η δυνατότητα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης για τους δενδροκαλλιεργητές, από τη ζημιά του 2019.

6)Να σχεδιαστεί η αναδιάρθρωση των ποικιλιών αμυγδαλιάς ή των καλλιεργειών, με χρηματοδότηση στο 100% της δαπάνης και με επιχορήγηση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, μέχρι να αποδώσουν οι νέες ποικιλίες.

7)Να ανασταλούν, για τους πληγέντες αγρότες, για όσο διάστημα χρειαστεί, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο, τις τράπεζες, ΔΕΚΟ και στον δήμο και να μην επιβληθούν δημοτικά τέλη και φόροι.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών

Η επικεφαλής

Μαρία Κωστή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ