ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ;

Εξηγήσεις ζητά ο Β. Κόκκαλης από τον υπουργό Εργασίας με αναφορά που κατέθεσε 

Εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στις αποπληρωμές επιδοτούμενων προγραμμάτων για εργαζομένους (ΛΑΕΚ) ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του στον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επικαλείται επιστολή του προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη, στον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, όπου επισημαίνεται το ζήτημα για δεύτερη φορά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής και λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του προέδρου του ΣΘΕΒ: «Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μας με Α.Π 117 24/09/2019, Α.Π 238/03-10-2019 και Α.Π. 93/10-04-2020 θα θέλαμε να επανέλθουμε στο θέμα αποπληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε προγράμματα ΛΑΕΚ και χρησιμοποιούν την εργοδοτική εισφορά 0,24%.

Όπως ήδη γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων παραμένουν σε εκκρεμότητα ως προς την αποπληρωμή από το έτος 2014 και εφεξής.

Ειδικότερα δε, τη δεδομένη χρονική περίοδο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, συνέπεια της κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερο οξυμένο λόγω και των κατεπειγόντων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση αποπληρωμή των επιχειρήσεων των προγραμμάτων ΛΑΕΚ που υλοποίησαν καθώς και τις άμεσες ενέργειες εκ μέρους σας ταχύτατης ενεργοποίησης της παραπάνω διαδικασίας προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να σας θέσουμε και το θέμα της έκδοσης εγκυκλίου προγραμμάτων ΛΑΕΚ 0,24% για το 2021. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των προγραμμάτων καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για το 2021, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να αξιοποιήσουν το σχετικό κονδύλιο για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ταχεία αποκατάσταση των παραπάνω ζητημάτων και αναμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την επίλυσή τους.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ