ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Βασικά σημεία της τοποθέτησης τους δημάρχου Λαρισαίων για το περιστατικό στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου

Στο περιστατικό που σημειώθηκε στις 3 Μαρτίου στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου αναφέρθηκε στη σημεςρινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Απόστολος Κλαογιάννης ο οποίος είχε σειρά επαθών για το θέμα τόσο με τους γονείς του παιδιού που τραυματίστηκε όσο και με τον Αστυνομικό Διευθυντή. Ο κ. Καλογιάννης μετέφερε στο σώμα την επιθυμία των γονέων του παιδιού να πέσουν οι τόνοι ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση που τήρησε η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας για το περιστατικό αλλά και ο πρόεδρός της για τα γεγονότα στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι τέτοια στάση ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλογιάννης σημείωσε:

“Το περιστατικό στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας προβληματίζει όλους. Όπως είναι γνωστό, είναι σε εξέλιξη εισαγγελική παρέμβαση και η διαδικασία θα καταδείξει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε του περιστατικού.

Αυτό που είναι δεδομένο και αναντίρρητο  είναι ότι στο πλαίσιο έλεγχου  της αστυνομίας σε 13χρονους μαθητές,  σε πάρκο στην πόλη, έχουμε καταγεγραμμένο επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα ένα παιδί με σπασμένο χέρι και τα άλλα σοκαρισμένα από το περιστατικό. Κανείς μας  δεν μπορεί να το προσπεράσει το γεγονός. Μιλάμε για παιδιά Γυμνασίου, παιδιά 13 ετών”. 

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε τοποθέτηση γιατί ήθελε να διαμορφώσει άποψη και να  συνομιλήσει με  όλες τις πλευρές και με την πάροδο κάποιων ωρών από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε το γεγονός.

“Συνομίλησα την Κυριακή με το πατέρα του παιδιού που έσπασε το χέρι του.

Συνομίλησα επίσης και με τον αστυνομικό διευθυντή.

Επιθυμία των γονέων του παιδιού που έχει σπάσει το χέρι του  είναι να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν τα παιδιά”, υπογράμμισε.

Αφού παραδέχθηκε ότι την περασμένη περίοδο δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Λάρισα, υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε φαινόμενα αυξημένης έντασης και γεγονότων και υπερβάλλοντος ζήλου από την Αστυνομία που είχαν ως αποκορύφωμα τα δυο γεγονότα στην Νέα Σμύρνη στην Αθήνα: τις γκλοπιές σε πολίτη και την σκληρή επίθεση κατά του αστυνομικού.

“Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε ότι στην κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη ποσότητα «εύφλεκτης ύλης». Ένα χρόνο πανδημίας και lock down, μεγάλη ψυχολογική πίεση, τεράστια οικονομικά προβλήματα και αβεβαιότητα για το μέλλον. 

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την Λάρισα.  

Η κοινωνία αγκομαχάει μέρα με την ημέρα,  η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη σε όλους, η πόλη, όπως όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα εμφανίζουν βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα, ενώ πριν μερικές εβδομάδες στην Λάρισα ζήσαμε και την εμπειρία του εγκέλαδου και των συνεπειών που άφησε πίσω του.  

Και όμως παρά αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάποιοι επιμένουν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά.

Στην Λάρισα έχουμε τοποθετήσεις συγκεκριμένων που ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών, του συνδικαλιστικού οργάνου για το περιστατικό με τους μαθητές αλλά και προηγούμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις ειδικά του προέδρου της ότι «δεν θα απολογηθούμε στο απλυταριό για τρεις γκλοπιές» είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν βοηθούν σε μια περίοδο έντασης και πίεσης της κοινωνίας. Θα έλεγα ότι οι δηλώσεις του προέδρου προσιδιάζουν στην ρητορική  της ακροδεξιάς, παρά σε νηφάλια και ψύχραιμη συνδικαλιστική φωνή.

Τέτοιες τοποθετήσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, αγγίζουν ευαίσθητες χορδές χιλιάδων δημοκρατικών συμπολιτών  και είναι κόντρα στην δημοκρατική παράδοση της πόλης”, ξεκαθάρισε ο κ. Καλογιάννης και συνέχισε λέγοντας ότι η αστυνομία μπορεί και πρέπει να κάνει τη δουλειά της, και υπάρχει συνεργασία για ζητήματα που αφορούν την πόλη και το Δήμο.

“Η συνεργασία μας με τη διοίκηση της ΕΛΑΣ και τους αστυνομικούς είναι σε καλό επίπεδο.

Στην περίοδο μιας πρωτόγνωρης κρίσης, δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε στην Λάρισα ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει πολύ εύφλεκτη ύλη στην κοινωνία. Και πιστεύω ότι κανένας μας δεν θέλει να δει σκηνές Νέας Σμύρνης στην Λάρισα.

Ως δήμαρχος έχω τον καθήκον την ευθύνη να εργάζομαι για την ενότητα της πόλης, την πρόοδό της και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.

Ως δημοκράτης πολίτης επιθυμώ τη δημοκρατική λειτουργία της πόλης.

Ας κάνουν όλοι το ίδιο. Ας σκέφτονται πριν τοποθετηθούν με τρόπο που μπορεί να οξύνει την κατάσταση.

Θυμίζω ότι όταν χρειάστηκε,  όταν υπήρξαν θέματα για τοποθετήσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο  έλαβα δύσκολες και σκληρές αποφάσεις προκειμένου να υπηρετήσουμε την αναγκαιότητα της ενότητας και την ηρεμία στην πόλη.

Καλώ λοιπόν, όλους σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα να θέσουν ως προτεραιότητα την ηρεμία και την γαλήνη στην πόλη. Αυτό είναι το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα για την πόλη”, κατέληξε ο δήμαρχος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ