ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στην α/βαθμια θα ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, ενώ το μοναδικό πρόβλημα εντοπίζεται στο διδακτήριο των 1ου, 2ου, 6ου ΕΠΑΛ 

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι πλέον οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας στα διδακτήρια που στεγάζουν Γυμνάσια και Λύκειο στο δήμο Λαρισαίων και τα οποία “πληγώθηκαν” από το σεισμό της 3ης Μαρτίου, ώστε σε περίπτωση που αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα να είναι έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας και στα σχολεία της α/βαθμιας εκπαίδευσης ώστε και αυτά όταν αποφασιστεί η επαναλειτουργία τους να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των διδακτηρίων θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα έτοιμα να επαναλειτουργήσουν δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γιγάντιο σχολικό συγκρότημα το οποίο φιλοξενεί τα 1ο, 2ο πρωινά ΕΠΑΛ, το 6ο εσπερινό ΕΠΑΛ, το 1ο ΕΚ και το 1ο ΔΙΕΚ, το οποίο έχει μπει στην κατηγορία Γ’ από την επιτροπή των μηχανικών της ΚΤ.ΥΠ. γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται χρονοβόρες και σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

Η ακαταλληλότητα στην παρούσα φάση του συγκεκριμένου κτιρίου προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στο δήμο Λαρισαίων όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα με δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί διδακτήριο στη Λάρισα, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει αυτά τα σχολεία και τα εργαστήρια άμεσα.

Μέχρι στιγμής λύση φαίνεται να υπάρχει μόνο για το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ το οποίο προτείνεται από τη διεύθυνση του σχολείου να φιλοξενηθεί στο διδακτήριο του 7ου ΕΠΑΛ,  λύση που βρίσκει σύμφωνο και το δήμο.

Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι τα 1ο – 2ο ΕΠΑΛ θα πρέπει βάσει αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει όπως και όλα τα ημερήσια ΓΕΛ σε πρωινή βάρδια, το ζητούμενο είναι που θα βρεθεί διδακτήριο να φιλοξενήσει τα 2 σχολεία που απαιτούν για τη λειτουργία τους περισσότερες από 3ο αίθουσες αλλά και αίθουσες και εξοπλισμό για τα εργαστήρια.

Πέραν της απόφασης του υπουργείου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν απαγορευτική τη λειτουργία των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ σε απογευματινή βάρδια, όπως η έλλειψη δρομολογίων ΚΤΕΛ απόγευμα και βράδυ από και προς τον τόπο κατοικίας δεκάδων μαθητών, η πρωινή και απογευματινή εργασία των εκπαιδευτικών, το γεγονός ότι πολλοί μαθητές αυτών των σχολείων είναι αναγκασμένοι να εργάζονται και να είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι μοναδικοί που φέρνουν κάποιο εισόδημα στο σπίτι κ.λπ.

Την ίδια ώρα κύκλοι του δήμου Λαρισαίων υποστηρίζουν ότι το θέμα της διδακτικής διαδικασίας δεν είναι αρμοδιότητας του δήμου και εμμέσως πλην σαφώς ζητούν από τη διοίκηση της εκπαίδευσης να υποδείξει διδακτήρια Γυμνασίων που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν το πρωί τα 2 ΕΠΑΛ και το 1ο Ε.Κ..

“Εμείς δεν μπορούμε να διατάξουμε κάποιο σχολείο να κάνει μάθημα το απόγευμα, ώστε να ελευθερωθούν αίθουσες για την πρωινή λειτουργία των 2 ΕΠΑΛ”, σημείωσε στέλεχος της δημοτικής αρχής, πετώντας το μπαλάκι για αυτή την απόφαση στη διεύθυνση β/βαθμιας εκπαίδευσης και στο υπουργείο Παιδείας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση που διατυπώθηκε για μεταφορά των 2 σχολείων στο κτίριο του ΤΕΙ στη Λάρισα είναι ένα επίσης ακανθώδες θέμα με δεδομένο ότι πλέον το κτίριο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και όχι στο δήμο και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις μεταξύ των 2 πλευρών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ