ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΑΠΟΥΤΟ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο γνωστός καθηγητής και εμπνευστής του μουσείου καλεί δήμο και περιφέρεια να ολοκληρώσουν το σπουδαίο έργο ενώ μιλάει για τα ρήγματα της περιοχής και την μετασεισμική ακολουθία

Ο Ιταλός καθηγητής Γεωλογίας των Σεισμών του Πανεπιστημίου Ferrara της Ιταλίας, Ρικάρντο Καπούτο, μίλησε για τα ρήγματα της Λαρίσης, της Ροδιάς, της Γυρτώνης και των Σοφάδων καθώς επίσης και τις επιφανειακές ρωγμές στα χωράφια της Πηνειάδας, το φαινόμενος της «Ρευστοποίησης»

Την άποψη ότι οι κάτοικοι των νομών Τρικάλων και Λάρισας θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν για αρκετούς μήνες ακόμη, ίσως και μέχρι το φθινόπωρο, το μαρτύριο των μετασεισμών, ως συνέχεια των δυο ισχυρών σεισμών εντάσεως 6,3 και 5,8 της Κλίμακας Ρίχτερ, της 3ης και 4ης Μαρτίου, μετέφερε σε μια αποκλειστική και εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΚΡΗΝΗ LIVE», ο Ιταλός καθηγητής Γεωλογίας των Σεισμών του Πανεπιστημίου Ferrara της Ιταλίας, Ρικάρντο Καπούτο.

Ο Ιταλός καθηγητής, ο οποίος συνδέεται συγγενικά με την περιοχή της Φαρκαδόνας, καθώς η σύζυγός του έλκει την καταγωγή του από την Πηνειάδα, έχει αναπτύσσει σειρά ερευνών στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας και του Τυρνάβου. Βρέθηκε στην περιοχή μας, την περασμένη εβδομάδα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που είχε, ως συνέπεια την πρόκληση καταστροφών σε χωριά της Φαρκαδόνας και του Τυρνάβου.

Ο ίδιος με αντιπροσωπεία συναδέλφων του, από πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα τους κ.κ. Γιώργο Παπαθανασίου και Σωτήρη Βαλκανιώτη, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλέξανδρο Σταμπαλίδη και Κωνσταντίνο Χαβανίδη, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε αρχικά την περιοχή της Πηνειάδας, όπου εξέτασαν τις επιφανειακές ρωγμές σε αγροκτήματα (ρωγμές με τη εμφάνιση νερού και άμμου), το γνωστό για τους Γεωλόγους και Σεισμολόγους, φαινόμενο της «Ρευστοποίησης» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας, (ανάλογο φαινόμενο σημειώθηκε στους Σοφάδες από το σεισμό του 1954, εντάσεως 7 Ρίχτερ) και μετά τη Νέα Ζηλανδία, πριν λίγα χρόνια, από μεγάλο σεισμό με ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς επίσης και το ρήγμα Τυρνάβου που είναι ορατό και για το οποίο έχει μελετηθεί από Έλληνες και ευρωπαίους ειδικούς.

Για το φαινόμενο της ρευστοποίησης, όπως ανέφερε ο ίδιος και μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς προέκυψε σε μια περιοχή που δεν κατοικείται κι έρχεται ως αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού και του πλούσιου και επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα.

Σχετικά με τη σεισμική ακολουθία θεωρείται δικαιολογημένη, καθώς όπως ανέφερε, προέρχεται από δυο μεγάλους σεισμούς που δημιούργησαν πιέσεις και σπάσιμο μικρότερων γειτονικών ρηγμάτων.

«Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί σαν κι αυτούς που ζήσατε στις 3 και 4 Μαρτίου δημιουργούν για μήνες μετασεισμούς. Τώρα το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άλλη ακολουθία, δηλαδή να σπάσει άλλο μεγάλο ρήγμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέα ακολουθία, αυτό είναι άλλο ζήτημα και δεν το προβλέπουμε ακόμη. Δεν αποκλείεται να γίνει, αλλά εκτιμώ ότι είναι λίγες οι πιθανότητες.», τόνισε ο καθηγητής για να έρθει λίγο αργότερα να σχολιάσει άλλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής.

«Τα κοντινά ρήγματα τα γνωρίζουμε, όπως αυτό της Λαρίσης, της Ροδιάς, της Γυρτώνης, που τα έχω μελετήσει, τα βλέπω λίγο πιο δύσκολα να σπάσουν γιατί ήταν στη σκιά των πεδίων των τάσεων, αλλά το λιγότερο δύσκολο να σπάσει θα ήταν το ρήγμα Λαρίσης. Επαναλαμβάνω δεν το λέω σαν πρόβλεψη, σαν ενδεχόμενο.», σημείωσε ο γεωλόγος.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται τελευταία και αφορούν το ρήγμα των Σοφάδων και το οποίο στις 30 Απριλίου του 1954 έδωσε ισχυρό σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ, κι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, ισοπέδωσε τους Σοφάδες και γύρο χωριά και είχε απώλεια 25 ανθρώπων, ο κ. Ρικάρντο Καπούτο, σημείωσε ότι δεν εμπνέει ανησυχία καθώς 70 περίπου χρόνια είναι λίγα να συγκεντρωθεί η αναγκαία ενέργεια που θα έδινε νέο σεισμό. Ίσως το συγκεκριμένο ρήγμα ξυπνήσει πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ο καθηγητής αμέσως μετά την Πηνειάδα, και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην περιοχή του Τυρνάβου για να μελετήσει το εκεί ρήγμα. Η «ΚΡΗΝΗ LIVE» τον ακολούθησε εκεί, όπου πραγματοποίησε στάση στο Παλαιοσεισμικό Μουσείο-Μουσειακό Σεισμολογικό Πάρκο που δημιουργήθηκε μετά δικές του προσπάθειες και του συναδέλφου του κ. Μπρούνο Ελί, αρχαιολόγου, προ 25ετιας με την στήριξη του Δήμου. Δυστυχώς χρόνια μετά ο συγκεκριμένος χώρος που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για έρευνα των ειδικών αλλά και πληροφόρηση μαθητών και πολιτών παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης με τον ευρωπαίο πανεπιστημιακό να ζητά από το Δήμο Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την πολιτεία, την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση του χώρου, που αποτελεί τον πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε τι είπε ο Ιταλός καθηγητής Γεωλογίας για τα ρήγματα στην περιοχή και την μετασεισμική ακολουθία από τον αρχή του βίντεο και για το παλαιοσεισμολογικό μουσείο από το 11ο λεπτό:

krinitrikalon.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ