ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ)

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο του Χατζηχαλάρ και πορεία με κατάληξη το αστυνομικό μέγαρο αλληλέγγυοι, συλλογικότητες και κομματικοί φορείς έστειλαν μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας το απόγευμα της Τετάρτης.

«Τα γεγονότα του πάρκου του Αγίου Αντωνίου δείχνουν πως η απρόκλητη αστυνομική βία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά συνειδητή κυβερνητική πολιτική επιλογή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ οι διαδηλωτές με πανό και συνθήματα εκφράστηκαν ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης που είχε παραταχθεί στην είσοδο της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, για να αποχωρήσουν λίγο αργότερα χωρίς να συμβεί το παραμικρό.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Σε ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση με αφορμή τα φαινόμενα αστυνομικής βίας ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας αναφέςρει:

“Τα τελευταία περιστατικά βίας  (Ν. Σμύρνη , εισβολή στο ΑΠΘ , Καρδίτσα , Λάρισα, χτύπημα διαδηλώσεων ….) δείχνουν πως η απρόκλητη αστυνομική βία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά συνειδητή Κυβερνητική πολιτική επιλογή που συνδέεται με την προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού και κυρίως της νεολαίας στην εξέλιξη της πανδημίας. Πρόκειται για προανάκρουσμα της νέας επίθεσης που γίνεται και ετοιμάζεται σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας. Την ώρα που η λαϊκή δυσαρέσκεια δυναμώνει εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας και των μέτρων στην Παιδεία και ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο, τα φαινόμενα τρομοκρατίας θα εντείνονται. Δεν θα αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά θα είναι η κανονικότητα που μας ετοιμάζουν.

Η τρομοκράτηση του λαού με ποικίλους τρόπους, αλλά και μέσω της αστυνομίας, συνιστά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχει εκτραχύνει την συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων. Ο τραυματισμός του 13χρονου μαθητή στη Λάρισα και το κάταγμα στο χέρι του, αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και δεν χωράει στο μυαλό οποιουδήποτε νοήμονα γονιού ή εκπαιδευτικού.

Αποτελεί αλγεινή εντύπωση που οι αστυνομικοί αντί να μεταφέρουν το μαθητή στο νοσοκομείο, τον προσήγαγαν στο Αστυνομικό τμήμα και οι γονείς του ειδοποιήθηκαν μετά από 2 ώρες.

Ντροπή επίσης προκαλεί η ανακοίνωση των εκλεγμένων συνδικαλιστών της Νέα Δημοκρατίας στην ΕΛΜΕ Λάρισας με την οποία αντί να καταγγείλουν τον τραυματισμό του μαθητή, στηρίζουν ιδεολογικά την αστυνομία και έμμεσα την Κυβερνητική πολιτική της αστυνομοκρατίας. Έχουν το θράσος να επιτίθενται στην παράταξη της Αγωνιστικής Παρέμβασης η οποία γνωστοποίησε το θέμα στα ΜΜΕ!! Είναι τραγικό το ότι η ΕΛΜΕ ενώ ήταν ενήμερη, πριν δημοσιοποιηθεί η καταγγελία από τις Παρεμβάσεις, δεν προέβη σε καμία ενέργεια λόγω ιδεολογικής, πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών της και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση.

Στο πνεύμα της ΔΑΚΕ συντάχθηκε και η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, η οποία παρέχει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς των συναδέλφων της αστυνομικών που προκάλεσαν τον τραυματισμό του μαθητή. Επιτίθεται ευθέως στις Παρεμβάσεις, τις εγκαλεί γιατί ανέδειξαν το περιστατικό και εκτοξεύει για μια ακόμα φορά απειλές ότι «δεν θα ανεχθούμε καμία περαιτέρω συκοφαντία, ύβρη ή ψευδολογία». Δυστυχώς γι’ αυτούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει και όλη η κοινωνία αντιλήφθηκε την πραγματικότητα μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, της ιατροδικαστή και την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στην αστυνομία.

Ως πολίτες με ιστορική μνήμη γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι έμμεσες απειλές της Ε.Α.Λ. και τις καταγγέλλουμε στον Ελληνικό λαό ως προσπάθεια να επιβληθεί φόβος και σιωπή στην κοινωνία. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια η Ε.Α.Λ. γιατί τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε προκλητικές δηλώσεις δια του προέδρου της.

Θυμίζουμε τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του ότι «για τρεις γκλοπιές (στη Νέα Σμύρνη) απολογούμασταν γονατιστοί σε όλο το απλυταριό». Την ανακοίνωση που αξίωνε την αποπομπή δημοσιογράφου από το Δημοτικό Ραδιόφωνο για σχολιασμό που έκανε στο Facebook την ημέρα του Πολυτεχνείου. Την αξίωση αποπομπής ραδιοφωνικού παραγωγού, πάλι από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, διότι ο σχολιασμός του για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας καθώς και τα τραγούδια που έβαζε δεν του άρεσαν.

Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κατώτερος των περιστάσεων και συμβάλλοντας στο κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας που επιβάλει η Κυβερνητική πολιτική, συμμορφώθηκε πλήρως στις αξιώσεις των αστυνομικών και τελικά απέπεμψε από το ραδιόφωνο έναν παραγωγό που επί τρεις δεκαετίες πρόσφερε αφιλοκερδώς σε αυτό και στον πολιτισμό της πόλης.

Καταδικάζουμε τον Κυβερνητικό αυταρχισμό και τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας. Ενώνουμε τις φωνές μας με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα ενάντια στην ένταση της καταστολής.

Καλούμε τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας, και την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας . Να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν τρομοκρατούμαστε, οργανώνουμε την πάλη μας, στηρίζουμε τους αγώνες του οργανωμένου μαθητικού κινήματος της πόλης μας και συμμετέχουμε σ’ αυτό.

Συμμετέχουμε και καλούμε τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες σε συγκέντρωση την Τετάρτη 7/4 στις 5:30 μ.μ. στο πάρκο Χατζηχαλάρ για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί :

  • Δε θα επιτρέψουμε να τρομοκρατούν και να απειλούν τους μαθητές μας και τη νεολαία .
  • Η τρομοκρατία δεν θα περάσει , του λαού η πάλη θα την σπάσει!

ΤΟ ΝΑΡ

Σε ανακοίνωση των Οργανώσεων ΝΑΡ-νΚΑ Λάρισας για την αστυνομική βία κατά μαθητή τονίζονται:

“Στο πάρκο του Αγ. Αντωνίου στη Λάρισα, στις 30/3/21 ασφαλίτες επιτέθηκαν απρόκλητα σε ανήλικα παιδιά 13 χρόνων και μάλιστα έσπασαν το χέρι του ενός. Τα προσήγαγαν στο τμήμα αντί να πάνε στο νοσοκομείο και οι γονείς ειδοποιήθηκαν μετά από 2 ώρες.

Στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, Αθήνα, στις 7/3/21 αστυνομικοί επιτίθενται απρόκλητα σε ομάδα νέων ξυλοκοπώντας έναν εξ αυτών με μεταλλικό γκλομπ. Οι οικογένειες έτρεχαν έντρομες και τρομοκρατημένες να φύγουν από την πλατεία.

Στη Λάρισα, στις 17/12/20 ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κ.Σ. ασκεί κριτική στην αστυνομία στον αέρα του δημοτικού ραδιοφώνου. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, υπακούοντας στα κελεύσματα της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, διώχνουν τον Κ.Σ. από το ραδιόφωνο.

Στη Λάρισα στις 6/12/20 ο δημοσιογράφος Η.Σ. στοχοποιείται από την Ένωση Αστυνόμων Λάρισας για σχόλια που έκανε στο facebook. Ζητούν τη δημόσια διαπόμπευσή του.

Στην Καρδίτσα, στις 15/11/20 η αστυνομία καλεί σε απολογία αγωνιστές του κινήματος γιατί δήλωσαν στο facebook ότι θα παραστούν στην πορεία της 17 Νοεμβρίου. Γιατί ζητήσουν τα αυτονόητα, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Στην πλατεία Λάππα της Καρδίτσας, στις 14/11/20 αστυνομικοί επιτίθενται απρόκλητα σε ένα ζευγάρι 22 χρόνων που καθόντουσαν μόνοι τους και ξυλοκοπούν το κορίτσι. Τους συλλαμβάνουν για παραβίαση μέτρων καραντίνας.

Στην Καρδίτσα εκκρεμούν ακόμα διώξεις απέναντι σε αγωνιστές που ζητούν την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην κερδοφόρα μανία των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας.

Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι η κανονικότητα που μας ετοιμάζουν…

Μια κανονικότητα που σχεδιάζουν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Από τον Μπάιντεν και τον Μακρόν μέχρι τον Ερντογάν και τον Μπολσονάρο η αστική δημοκρατία μοιάζει όλο και περισσότερο με δικτατορία.

Μια κανονικότητα που ορίζεται από το υποβαθμισμένο ΕΣΥ και τους εργαζόμενους του που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Μια κανονικότητα που ο λαός έχει απωλέσει και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματά του. Μια κανονικότητα που δουλεύουμε και στοιβαζόμαστε στα ΜΜΜ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, που ελπίζουμε για τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη και ας έχουμε δώσει τόσα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Κι όμως είναι η ίδια κανονικότητα που οι ιδιωτικές κλινικές επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια, που τα ΜΜΕ επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια. Είναι η κανονικότητα της βόλτας στην Πάρνηθα, του γλεντιού στην Ικαρία και της φιέστας με πρίγκιπες χάριν εθνικής επετείου. Είναι η κανονικότητα των χιλιάδων προσλήψεων σε αστυνομικούς και στρατό και εκατομμυρίων δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό.

Χθες ήταν το χρέος, σήμερα ο κορονοϊός – Δε μας ξεγελάνε, θα μας βρουν απέναντί τους

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες ζουν τις καλύτερές τους μέρες, υπό την προστασία και βοήθεια της ΕΕ, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αυλικών τους. Ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία της επισφάλειας και της ανεργίας στοχοποιούνται ως ένοχοι της πανδημίας. Τρομοκρατούνται καθημερινά από τα ΜΜΕ και ξυλοκοπούνται σαν κοινοί εγκληματίες από την ΕΛ.ΑΣ. γιατί κάθονται σε μια πλατεία. Και φυσικά, σύντομα θα καλεστούμε να δουλέψουμε υπερωρίες, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες και δικαιώματα, υπό την τρομοκρατία της ανεργίας για να «βγούμε» από την οικονομική κρίση.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης υλοποιούνται συντεταγμένα. Από τα μνημόνια μέχρι το lockdown, οι μεταρρυθμίσεις ορίζονται από μονιμότητα, επιθετικότητα προς το λαό και ειδικά τη νεολαία και αντιδημοκρατικότητα. Η διάλυση του ΕΣΥ είναι συμπληρωματική με την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας. Η στοχοποίηση της νεολαίας είναι συμπληρωματική με την αθώωση των πραγματικών ενόχων, των μνημονιακών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Τα κέρδη των πλουσίων είναι συμπληρωματικά με τη φτώχεια των εργαζομένων.

Η ανοχή τελείωσε, ήρθε η ώρα της ανατροπής

Η λογική του μικρότερου κακού οδήγησε στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική «θα λογαριαστούμε μετά» οδήγησε στην πλήρη ανοχή των κανιβαλικών κυβερνητικών επιλογών. Η λογική «της υπάκουης ανυπακοής» οδήγησε στη σιωπηρή υποταγή. Αποτελεσματικός αγώνας μπορεί να είναι μόνο ένας αγώνας που συνδέει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες με το ταξικό ζήτημα – το ζήτημα της καθημερινής επιβίωσης. Ένας αγώνας που συνδέει τη δημοκρατία με το συμφέρον των εργαζομένων και της νεολαίας για μια αξιοπρεπή και περήφανη ζωή, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων όλης της ανθρωπότητας. Απαιτείται να ορθωθεί ένα πολιτικό αντίπαλο δέος, αμφισβήτησης, αντίστασης και ανατροπής από αντικαπιταλιστική επαναστατική σκοπιά. Μέσα στη φωτιά των μαχών του σήμερα χρειάζεται η ταξική και πολιτική ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και μια νέα ελπίδα μιας συνολικής προγραμματικής ανατρεπτικής κομμουνιστικής απάντησης.

Στη σημερινή κρίσιμη φάση της μάχης ενάντια στην «πανδημία» της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου απαιτείται συνολικός αγώνας για:

τις λαϊκές ελευθερίες, με πρώτη από όλες το δικαίωμα στον αγώνα και ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. Για το δικαίωμα στη διαδήλωση, την παύση των διώξεων και τη διαγραφή των προστίμων, την κατάργηση των νόμων για τις διαδηλώσεις και την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Για την

τις ανάγκες και τα δικαιώματα εργαζομένων, λαού και νεολαίας, για να σπάσουν οι απαγορεύσεις και το lockdown, να ηττηθεί η αντιδραστική εκστρατεία της κυβέρνησης, να ανατραπεί η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για μόνιμη αύξηση των ΜΕΘ. Για την επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, για δωρεάν και μαζικά τεστ.

Απαιτείται συστράτευση και ενεργοποίηση των σωματείων και των συλλόγων μας, των λαϊκών συνελεύσεων. Η πάλη αυτή δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, πρέπει να μπει μπροστά το μαζικό κίνημα. Ο οργανωμένος λαός, η Αντικαπιταλιστική Κομμουνιστική Αριστερά με το μέτωπό της και το κόμμα της κομμουνιστικής πρωτοπορίας αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την τελική νίκη και ανατροπή αυτού του κανιβαλικού συστήματος.

Η σιδερένια φτέρνα του συστήματος ξεκινά με τους λίγους, αλλά βασικά σκοπεύει να καθυποτάξει τους πολλούς, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ασφυκτιούν.

Είναι κοινό μυστικό πλέον όμως, ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.

Οργανώνουμε-στηρίζουμε-συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας”.

ΤΟ ΚΚΕ – ΜΛ

Η κομματική οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ Μ-Λ με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση αναφέρει:

“Μετά τη Νέα Σμύρνη είχε σειρά η πόλη μας. Ασφαλίτες έσπασαν το χέρι 13χρονου και μετά τον έσερναν στο τμήμα για εξακρίβωση! Για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις καταστολής απέδειξαν το ρόλο για τον οποίο έχουν συσταθεί! Να τρομοκρατούν τη νεολαία και το λαό, να επιβάλλουν με τα ρόπαλα και την τρομοκρατία την πειθάρχηση στην κυβερνητική πολιτική!

Είναι ξεκάθαρο πως έχουν εντολή να βαράνε όποιον αντιστέκεται και διεκδικεί , όποιον υπερασπίζεται τα δίκια του, ακόμη κι όποιον απλά βρίσκεται στην πλατεία! Η εντολή είναι πολιτική και βαραίνει το υπουργείο, την κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετούν!

Ένα χρόνο τώρα εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή και εγκληματική πολιτική. Καταπατούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, χτυπάνε το δικαίωμα στη δουλειά, ετοιμάζουν τον έναν αντεργατικό νόμο μετά τον άλλο, παραχωρούν γη και αέρα στους φονιάδες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,  πετάνε τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έξω από την εκπαίδευση με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Την ίδια στιγμή ο λαός έχει αφεθεί στο έλεος της πανδημίας, με τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν, να γίνονται διασωληνώσεις στους διαδρόμους των νοσοκομείων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του!

Ξέρουν πως η νεολαία και ο λαός θα ξεσηκωθούν! Θα αντιδράσουν μαζικά στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Προκειμένου λοιπόν να προφυλαχθούν από τη λαϊκή οργή επιβάλλουν την τρομοκρατία και την καταστολή. Δε θα τους περάσει!

Έχουμε ξεκάθαρο πως μόνο η νεολαία και ο λαός με τους αγώνες τους μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική!

Κινούμενοι σε αυτήν την λογική το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε στο μάζεμα στο πάρκο Αγ. Αντωνίου στις 3/4 και καλούμε το λαό και τη νεολαία να μαζικοποιήσει τη διαδήλωση της Τετάρτης 7 Απρίλη στο πάρκο Χατζηχαλάρ.

Ωστόσο δεν μπορούμε να κρύψουμε τον προβληματισμό μας τόσο για τη μαζικοποίηση της πορείας με βάση το σημείο συνάντησης, όσο και για τον τόπο που θα καταλήξει. Έχουμε την άποψη ότι τέτοιου είδους διαδηλώσεις οφείλουν να γίνονται μαζί με το λαό και μέσα στο λαό. Οι περιορισμοί και τα πρόστιμα αποτελούν  -ίσως και καθοριστικά- αποτρεπτικό παράγοντα για να μαζικοποιηθεί η διαδήλωση. Ενώ ο τόπος κατάληξης, της αποδίδει άλλα χαρακτηριστικά που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην καταγγελία των οργάνων καταστολής και όχι συνολικά στην κυβερνητική πολιτική.

Κόντρα στην κρατική τρομοκρατία και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μακριά από αποπροσανατολιστικές λογικές που αφήνουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και την πολιτική της. Να οργανώσουμε τους αγώνες μας. Να μαζικοποιήσουμε την αντίσταση. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

  • ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
  • ΤΕΣΤ-ΜΑΣΚΕΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ”

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: Α.Κ. Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ