Ουσιαστικές προτάσεις για τη στήριξη των σεισμόπληκτων από τον επίσης σεισμόπληκτο πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Μανίκα
Την απόφαση της διοίκησης του ΤΟΕΒ Δαμασίου να προχωρήσει στη μείωση κατά 50% των αρδευτικών τελών για την φετινή αρδευτική περίοδο για τα μέλη του λόγω του καταστροφικού σεισμού, ανακοίνωσε μέσω του paidis.com ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Μανίκας καλώντας τη δημοτική αρχή να πράξει κάτι ανάλογο με το τιμολόγιο ύδρευσης αλλά και τα διάφορα τέλη στο κατεστραμμένο χωριό.
Με την ευκαιρία της συζήτησης ο κ. Μανίκας εξήρε τον τρόπο που λειτούργησαν τοπικό συμβούλιο, δήμος, περιφέρεια και πολιτεία από την πρώτη ημέρα που εκδηλώθηκε ο σεισμός με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στέγασης ή σίτισης οι σεισμόπληκτοι. “Αποδείχθηκε ότι όταν η αυτοδιοίκηση θέλει τότε κάνει θαύματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα οι σεισμόπληκτοι είναι πολλά, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαχείρισης και διανομής της βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει το τοπικό συμβούλιο σε συνεργασία με το δήμο να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή όλων των ποσοτήτων , να καταστρώσουν πλάνο διανομής ιεραρχώντας τις ανάγκες των πληγέντων, ώστε να μπει μία τάξη στη διαδικασία. Μάλιστα προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαδικασία ο ΤΟΕΒ διαθέτοντας και προσωπικό.
Επίσης ο πρόεδρος κάλεσε τους φορείς του χωριού να συναποφασίσουν για τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα στο χωριό και να τα διεκδικήσουν από την περιφέρεια, θεωρώντας ότι τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν από τον περιφερειάρχη, ο οποίος, όπως τόνισε, “ποτέ δεν είπε όχι στα δίκαια αιτήματα του Δαμασίου” ενός ζωντανού και παραγωγικού χωριού.
Παράλληλα στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των καταστροφών του σεισμού και στην επόμενη ημέρα απευθύνοντας καίρια ερωτήματα που αφορούν την απομάκρυνση των μπάζων, της κατεδάφισης, το κόστος σύνταξης των φακέλων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανέγερση η επιδιόρθωση των σπιτιών κ.λπ.
Επίσης σημειώνει ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα ο δήμος ότι οι σεισμόπληκτοι για όσο καιρό μείνουν στους οικίσκους δεν θα πληρώσουν νερό και ρεύμα και ζητά τα χρήματα που συγκεντρώνονται για τους σεισμοπαθείς στο λογαριασμό του δήμου να χρησιμοποιηθούν για παρεμβάσεις στο χωριό.
Ο κ. Μανίκας αναδεικνύει και ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των σεισμόπληκτων που διαμένουν στον οικισμό, τονίζοντας ότι θα πρέπει ο αγωγός με όμβρια και βοθρολύματα, που καταλήγει στο χώρο δίπλα στο γήπεδο θα πρέπει να σκεπαστεί άμεσα γιατί αλλιώς θα είναι μία τεράστια εστίας μόλυνσης που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους διαμένοντες στους οικίσκους ειδικά τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία και αρχίζουν να εμφανίζονται μύγες και κουνούπια.
Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με τον συντελεστή δόμησης, που σύμφωνα με τον κ. Μανίκα θα βρουν μπροστά τους όσοι επιχειρήσουν να κτίσουν σπίτι σε κοινά οικόπεδα όπου υπάρχει άλλο κτίσμα. Για όλους αυτούς όπως αναφέρει θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας οικοδομής βάσει ιστορικών στοιχείων και σύμφωνα με όλες τις ενέργειες νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έγιναν μέχρι σήμερα.
Τέλος ρίχνει και το καρφί του για όλους εκείνους που ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια κέρδισαν από τη συνεργασία τους με τους αγρότες του χωριού σήμερα έχουν εξαφανιστεί.
“Στο Δαμάσι όλο αυτό το διάστημα δεχθήκαμε ένα τσουνάμι αλληλεγγύης και υποστήριξης από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τώρα πλέον αρχίζουμε και μετράμε τους φίλους μας”, σημειώνει με νόημα κλείνοντας την κουβέντα μας ο επίσης σεισμόπληκτος πρόεδρος του ΤΟΕΒ.