Ο ΤΙΤΑΝΑΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ… ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Κάτσικας

Άλλη μία κορυφαία στιγμή ερευνητικής δημοσιογραφίας πρόσθεσε στο βιογραφικό του ο τιτάνας της ενημέρωσης και του λόγου, Μανόλης Καψής. Ναι, ο Μανόλης Καψής, αυτός που ξιφουλκούσε ως σχολιαστής του Mega εναντίον όποιου διαφωνούσε με τη μνημονιακή γραμμή.

Πιθανόν πολλοί μπορεί να θυμούνται ότι υπήρξε το δημοσιογραφικό ντόμπερμαν περασμένων μνημονικών κυβερνήσεων, προβοκάροντας και συκοφαντώντας κάθε λαϊκό αγώνα.

Ήταν αυτός που στο δελτίο ειδήσεων του Mega το 2012 δήλωνε περήφανα ότι τάσσεται υπέρ της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία εισηγούνταν να φτάσει ο βασικός μισθός στην Ελλάδα στα επίπεδα εκείνου της Κροατίας. Τώρα που «τέλειωσαν τα δανεικά», κατά τον γλαφυρό τόνο του κ. Καψή, οι εργαζόμενοι πρέπει να ζουν με μισθούς με 300 ευρώ τον μήνα…

Αυτά τα έλεγε όταν ο ίδιος καθάριζε για το θεάρεστο έργο της ενημέρωσης που επιτελούσε περί τα 10 με 12 χιλιάρικα τον μήνα!

Επί εποχής ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης είχε χαρακτηριστεί «γραφείο Τύπου του Πεταλωτή», ενώ τώρα προσαρμοζόμενος στις νέες συνθήκες και πιθανόν αναζητώντας μια αργομισθία στην κρατική τηλεόραση κάνει καθημερινά την αγιογραφία της δεξιάς κυβέρνησης.

Πολλοί μπορεί να θυμούνται ότι είχε τέτοιες ικανότητες, που βαλσαμωμένο πουλί να του έδινες θα του έφευγε απ’ τα χέρια.

Ο κύριος λοιπόν αυτός, που βγάζει όση χολή έχει στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα εκείνους που αγωνίζονται, βρήκε την ευκαιρία να σκορπίσει, για μια ακόμη φορά, ειρωνεία και δηλητήριο με αφορμή την καταγγελία της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας για το σπάσιμο του χεριού ανήλικου μαθητή από ασφαλίτες.

Με τίτλο, λοιπόν, «Ασφαλίτες έσπασαν το χέρι ενός μαθητή» στο capital.gr (7/4/2021), ανάμεσα σε άλλα, γράφει:

«Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν έλεγχο στο πάρκο, φορούσαν μάσκες λόγω κορονοϊού, προφανώς ήταν χωρίς διακριτικά -αφού είναι ειδικό σώμα και όχι απλοί αστυφύλακες- και προφανώς δεν κάνουν “συστάσεις” όταν κάνουν ελέγχους. Σιγά μην παρουσιάζουν και εξουσιοδότηση από τον Συνήγορο του Πολίτη. Μήπως το πρόβλημα ήταν ότι είχαν φακούς; Τι ζόρι τραβάει η Αγωνιστική Παρέμβαση με τους φακούς; Ή μήπως θα έπρεπε να πάρουν και συστάσεις από τον διοικητή της Ασφάλειας ή από την Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση, πριν ξεκινήσουν για τη βάρδιά τους;

Ζήτησαν από τους μαθητές να τους δείξουν τα χέρια τους και τι κρατούσαν και προφανώς τα λόγια τους δεν ήταν “κομψά”. Πώς θα γίνει δηλαδή ο έλεγχος και η έφοδος της Αστυνομίας; Με τη συνοδεία άρπας και με ποιητικά μονόπρακτα; (Το γιατί ψιθύριζαν δεν έχει γίνει γνωστό. Παραμένει ένα μυστήριο). Στη συνέχεια ένας μαθητής φοβήθηκε λέει -άγνωστο γιατί- και προσπάθησε να διαφύγει. Τον εμπόδισαν -άλλοι ισχυρίζονται ότι μόνος του έπεσε- και πέφτοντας στο έδαφος έσπασε το χέρι του. Μάλιστα. Περαστικά από καρδίας και πάλι.

Με κίνδυνο να θυμώσει μαζί μου η Αγωνιστική Παρέμβαση, γεγονός που θα με στεναχωρήσει πολύ, αναρωτιέμαι πού είναι το πρόβλημα με τους “Ασφαλίτες”. Μήπως δεν πρέπει να κάνουν ελέγχους σε ανήλικους; Μήπως δεν έπρεπε να κάνουν ελέγχους στα παιδιά των εκπαιδευτικών της Αγωνιστικής Παρέμβασης; Από ποια ηλικία και μετά επιτρέπονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας; Μήπως δεν έπρεπε να εμποδίσουν τον νεαρό -άτυχο- μαθητή να διαφύγει; Μα τότε δεν θα ήταν αστυνομικοί, θα ήταν πρόσκοποι. Ούτε καν πρόσκοποι. Λυκόπουλα.

Γιατί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, όπου το παραμικρό επεισόδιο και η συνήθης δραστηριότητα της Αστυνομίας, εμφανίζεται σαν να αποτελεί απόδειξη του κλίματος αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας -θέση που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΚΚΕ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις- υπονομεύει μια βασική λειτουργία του κράτους. Αυτή της προστασίας της έννομης τάξης. Η τήρηση του νόμου και η ασφάλεια των πολιτών, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας, δεν είναι μια παρέκβαση, είναι μια βασική ελευθερία που απολαμβάνουμε».

Ξέφυγε βέβαια στον Μανόλη Καψή, ότι με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ανατέθηκε διερεύνηση του περιστατικού στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος, αλλά όταν ίπτασαι σε τέτοια πνευματικά ύψη δεν μπορεί να αναλώνεσαι σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Αυτά, λοιπόν, με τον έγκριτο δημοσιογράφο που πάντα σε ρόλο αυτόκλητου εισαγγελέα, εγκαλεί οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της και διαταράσσει την ηρεμία του συστήματος. Ο ίδιος πριν από λίγο καιρό έγραψε για τους εκπαιδευτικούς με αφορμή την καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα:

«…η “ελαφριά” αντίληψη του νόμου και των υποχρεώσεων των δημόσιων λειτουργών διαπερνά όλες τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ εδώ και χρόνια. Από τον καιρό που κατέβαιναν σε απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των μαθητών ή αρνούνταν να βαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους».

Αυτά ξέρασε ο γίγαντας της ενημέρωσης αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης θα εκτιμήσει τις προσπάθειές του.

Εμείς θα επαναλάβουμε αυτά που είχαν γράψει παλιότερα για τον Μανόλη Καψή η Έλενα Ακρίτα: «Μη γίνεις σαν το Μανόλη Καψή» και η Τάνια Τσανακλίδου: «Ξέρεις κάτι, σκουπίδι; Η λέξη τιμή σημαίνει κι άλλα πράγματα εκτός από αυτά που πληρώνεσαι για τη βρόμικη δουλειά σου».

efsyn.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ