ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΨΙΝΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ολική είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός που σημειώθηκε σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν αγγίζοντας ακόμη και τους -3° Κελσίου έδωσαν τη χαριστική βολή και σε όσες καλλιέργειες είχαν διασωθεί από τους απανωτούς παγετούς του Μαρτίου.

Αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και αμπέλια που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή προκαλώντας τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής που όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει κάποιο εισόδημα τη φετινή χρονιά, καθιστώντας κάτι παραπάνω από αναγκαία την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με αφορμή τη σημερινή τεράστια καταστροφή ο Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

“Καταστροφή χωρίς προηγούμενο υπέστησαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου από τον πέμπτο κατά σειρά παγετό που τις έπληξε τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του παγετού σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που έφταναν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου έφεραν την ολοκληρωτική καταστροφή και σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής μας.

Τα αποτέλεσμα του παγετού φαίνονται ήδη από τις πρώτες ώρες, καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια αλλά και τα κηπευτικά.

Η αντίδραση μας ήταν άμεση και ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου του αναφέραμε της καταστροφικές θερμοκρασίες που μας έπληξαν ενώ πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημίας.

Διεκδικούμε:

Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.

Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.

Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.

Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.

Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε μαζί να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com