ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ 9,5 ΧΛΜ. ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλης της Λάρισας». Το έργο είναι προϋπολογισμού 5.999.324 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και αφορά στη τοποθέτηση ηχοπετασμάτων συνολικού μήκους 9,5 χλμ κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από την πόλη της Λάρισας. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΟΣΕ.

«Σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τη διοίκηση του  ΟΣΕ, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημοπρατούμε ένα σημαντικό έργο ασφάλειας για τους πολίτες της Λάρισας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία εξασφάλισε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 τη χρηματοδότηση ενός έργου που δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης μας. Ο ΟΣΕ προχωρά το επόμενο διάστημα στη δημοπράτηση του έργου που συμβάλλει στην προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος, στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών και στην αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος καθώς μέρος των ηχοπετασμάτων περιλαμβάνουν “πράσινα” ηχοπετάσματα, δηλ. ηχοπετάσματα με πυρήνα από πετροβάμβακα στα οποία θα αναρριχώνται φυτά, ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση του συνεχούς συμπαγούς στοιχείου στο περιβάλλον γύρω από τον σιδηροδρομικό διάδρομο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή ηχοπετασμάτων σε τμηματικές θέσεις του σιδηροδρομικού διαδρόμου και εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας, από το Σταθμό του Μεζούρλου έως μετά τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, από την Χ.Θ. 343+200 έως Χ.Θ. 348+200 του σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Στο μήκος αυτό των 5 χιλιομέτρων περιλαμβάνονται δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, Σ.Σ. Μεζούρλο και Σ.Σ. Λάρισας, τρεις ισόπεδες οδικές διαβάσεις (στην οδό Βόλου, στην οδό Καραγάτση και στην οδό Αγιάς), υπόγειες διαβάσεις πεζών, δύο πεζογέφυρες καθώς και το τεχνικό του ποταμού Πηνειού.

Στα σημεία όπου από τη μελέτη θορύβου που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε (ΥΠΕΝ – ΟΣΕ) δεν προκύπτει απαίτηση τοποθέτησης ηχοπετάσματος, προβλέπεται η κατασκευή περίφραξης.

Η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης βασίσθηκε στις ακόλουθες αρχές :

  • τοποθετούνται ηχοπετάσματα κατά μήκος των ορίων του σιδηροδρομικού άξονα όπου υπάρχουν οικιστικές ή άλλες ευαίσθητες χρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος από την επιρροή του σιδηροδρομικού θορύβου.
  • τοποθετείται περίφραξη σε λοιπές θέσεις: (α) όπου οι παρακείμενες χρήσεις δεν χρήζουν προστασίας όσον αφορά την ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος, (β) όπου λόγοι ορατότητας επιβάλουν περιορισμούς στην παρεμβολή εμποδίων μεταξύ κινουμένων εγκάρσια προς τον σιδηροδρομικό διάδρομο (οχήματα, πεζοί) και των αξόνων των σιδηροδρομικών γραμμών, (γ) όπου είναι απαραίτητο για την προστασία έναντι ανεπιθύμητης εισόδου ατόμων στο σιδηροδρομικό διάδρομο.

Οι υφιστάμενες περιφράξεις κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου είναι κατά κύριο λόγο μεταλλικές με πλέγμα και χαμηλού ύψους και αφενός μεν έχουν υποστεί φθορές, αφετέρου η μορφή τους δεν αποτελεί εμπόδιο για τη πρόσβαση από τις παρακείμενες οδούς στη γραμμή μη εξουσιοδοτημένων ατόμων.

Οι προτεινόμενες κατασκευές αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που αφορούν στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Σιδηροδρόμου εντός του οικιστικού ιστού, όσο και στη βελτίωση του επιπέδου θορύβου που προέρχεται από τη λειτουργία της γραμμής στην γειτνιάζουσα με αυτή περιοχή.

Τα ηχοπετάσματα και οι περιφράξεις τύπου ASCO εδράζονται επί στηθαίου από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα που δρα επίσης ηχοαπορροφητικά. Σε σημεία που υπάρχει παλαιά περίφραξη αυτή θα καθαιρεθεί για τις ανάγκες κατασκευής του έργου. Το έργο θα κατασκευαστεί πλησίον του σιδηροδρομικού διαδρόμου ο οποίος λειτουργεί με ηλεκτροκίνηση, γι΄ αυτό και θα λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έναντι σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και έναντι ηλεκτροκίνησης, υπό την καθοδήγηση προσωπικού του ΟΣΕ.

Στις περιπτώσεις που το έργο κατασκευάζεται πολύ κοντά στους στύλους ηλεκτροκίνησης, οι εργασίες θα γίνονται σε ελεύθερα περιθώρια κυκλοφορίας και με αποκοπή της ηλεκτροκίνησης, υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΟΣΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ