ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δείτε τα σοκαριστικά στοιχεία για τη διασπορά του κορωνοϊού στους νέους που παρουσίασε χθες η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου 

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενη ενημέρωση, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, των παιδιών του Λυκείου δηλαδή, παρόλο που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά.

Ενδεικτικά, σημαντική αύξηση σε αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών καταγράφηκε στην Αχαΐα, στα Γιάννενα, στη Δυτική Αττική, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στην Κοζάνη, αλλά και στην Αρκαδία.

Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε σε μαθητές κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος το Νοέμβριο του 2020 από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου μας, την κυρία Σύψα, έδειξε ότι τα παιδιά του Λυκείου φόραγαν τη μάσκα τους όταν ήταν στο σχολείο σε ποσοστό 98% αλλά λιγότερο συχνά, σε ένα ποσοστό 76%, στον ελεύθερο χρόνο τους, στις κοινωνικές τους επαφές εκτός σχολείου.

Συζητήσαμε με λεπτομέρεια τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Ο καλός καιρός μάς επιτρέπει να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στις σχολικές τάξεις. Η καθολική χρήση του ατομικού τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με δεδομένα τα παραπάνω άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τη διασπορά του ιού μεταξύ των νέων, κυβέρνηση και επιστήμονες βρήκαν νέα σανίδα σωτηρίας στα self tests για να επιβάλουν το ανεξήγητο άνοιγμα των σχολείων με την κ. Παπαευαγγέλου, που αγνόησε τις επισημάνσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να σημειώνει τα εξής:

“Πρόσφατα δεδομένα από την χρήση του σε σχολεία, δυο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών.

Με βάση αυτά, η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την καθολική εφαρμογή εργαστηριακού ελέγχου με τα ατομικά τεστ αντιγόνου δύο φορές την εβδομάδα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Αν αναλογιστούμε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους εφήβους σήμερα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι συχνά οι έφηβοι είναι ασυμπτωματικοί, η καθολική χρήση του τεστ θα συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των κρουσμάτων έγκαιρα και πριν μεταδώσουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Συνεπώς, θα μειώσει σημαντικά την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση θετικού ατομικού τεστ, οι έφηβοι μας θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα του επιβεβαιωτικού τεστ.

Παράλληλα, σε όλες τις περιπτώσεις διάγνωσης νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών του εφήβου. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι να τονιστεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με την χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Όλοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, που θα επιστρέφουν στο σχολείο με το αρνητικό τεστ θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι για την ασφαλή επαναλειτουργία του Λυκείου είναι απαραίτητη η σχολαστική χρήση της μάσκας και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας.

Το ατομικό τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του σε όλους τους εργασιακούς χώρους, το συντομότερο δυνατόν, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στην κοινότητα και συνεπώς και πολλούς αδιάγνωστους φορείς του ιού να κυκλοφορούν ανάμεσα μας σήμερα.

Πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπολόγισε ότι ακόμα και το 50% του πληθυσμού να διενεργεί σε τακτά, επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα το ατομικό τεστ, το όφελος στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικό.

Προχωράμε, λοιπόν, με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Επανεκτιμώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έχουμε όλοι πια συνειδητοποιήσει ότι η σωστή και καθολική χρήση της μάσκας αποτελεί την σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.

Με τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή του συγχρωτισμού, τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων, αλλά και την προτίμησή μας να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους, θα συνεχίσουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ