ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ – ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Επιμέλεια – φωτογραφίες : Δημήτρης Καστανάρας // Paidis.com

 

Το Λουτράκι γνωστό και ως Λουτρά Πόζαρ (Πόζαρ σημαίνει κάτω από τη φωτιά),  είναι ένας όμορφος οικισμός χτισμένος στους πρόποδες του όρους Βόρας, σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε απόσταση 33 χλμ από την Έδεσσα. Υπάγεται στο δήμο Αριδαίας και απέχει 13 χλμ από την πόλη της Αριδαίας.
Η περιοχή είναι γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά από την αρχαιότητα. Η χρήση τους αναφέρεται ήδη από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.
Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 -390 μ.

Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
Προσελκύει καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου πλήθος επισκεπτών που έρχονται για να απολαύσουν τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των πηγών. Οι εγκαταστάσεις της λουτρόπολης είναι σύγχρονες, και ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τόσο λουτροθεραπεία, όσο και ποσιθεραπεία, για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων.


Οι εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης Λουτρών (Λουτρά Πόζαρ) περιλαμβάνουν πισίνες, jacuzzi, spa, χαμάμ, τεχνητούς καταρράκτες, αποδυτήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.
Η μεγάλη εξωτερική πισίνα είναι κατάλληλη για την ίαση, την άθληση και τη ψυχαγωγία όλων των ηλικιών.
Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του και στους εξωτερικούς φυσικούς καταρράκτες με ιαματικό νερό, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για λόγους αναψυχής
Οι ιαματικές πηγές έχουν αναδείξει το Λουτράκι σε έναν ελκυστικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους όλες τις εποχές του χρόνου.


Στην καταπράσινη κοιλάδα του Θερμοποτάμου, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με αφρισμένα ποτάμια, καταπληκτικούς καταρράκτες, οργιώδη βλάστηση, φαράγγια, επιβλητικά βουνά, εντυπωσιακά σπήλαια, απόκρημνα βράχια και πυκνά δάση, οι επιλογές για υπαίθριες δραστηριότητες είναι αναρίθμητες. Περίπατοι, ορειβασία, rafting και εκδρομές είναι λίγες μόνο από τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.


Στα Λουτρά Πόζαρ θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες για μία άνετη διαμονή, καθώς και εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τη ξεχωριστή μακεδονίτικη κουζίνα.
Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτράκι) είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες που θέλουν να πραγματοποιήσουν μοναδικές αποδράσεις στην ανόθευτη φύση, αλλά και για αυτούς που επιδιώκουν να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στα θερμά νερά των πηγών του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ