ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΓΑΤΣΑ

Κηδείες και συνωστισμός οι κύριες αιτίες για την εξάπλωση της πανδημίας

Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά μα την εξάπλωση του κορωνοϊού στο σεισμόπληκτο δήμο Ελασσόνας όπου μέσα στον Απρίλιο καταγράφονται τετραπλάσια κρούσματα εβδομαδιαίως σε σχέση με αυτά που κατέγραφε το ΚΥ μέσα στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών αλλά και κατοίκων του δήμου η έξαρση αυτή οφείλεται από τη μία στο συνωστισμό που παρατηρείται όπως και σε όλη τη χώρα λόγω της κόπωσης του πληθυσμού, αλλά και στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε στην περιοχή ο σεισμός της 3ης Μαρτίου που ανάγκασε πολλούς να συνωστίζονται σε καταυλισμούς σεισμόπληκτων στους οποίους δυστυχώς δεν ελήφθη κάποια μέριμνα από την πολιτεία για άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα σε πολλές θρησκευτικές τελετές και κυρίως κηδείες σε χωριά του δήμου όπου όπως αναφέρουν αρκετοί κάτοικοι αυτών των χωριών δεν τηρήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ και η μη χρήση μάσκας ήταν ένα από τα γνωρίσματα αυτών των τελετών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η ανησυχητική έκρηξη των κρουσμάτων οδήγησε χθες το βράδυ τον δήμαρχο να προχωρήσει σε μία δραματική έκκληση προς τους δημότες καλώντας τους να τηρούν τα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γάτσας σημείωσε:

“Απευθύνομαι εκτάκτως σήμερα στους συμπολίτες μου σε όλη την επικράτεια του Δήμου, για να τους μεταφέρω την ανησυχία μου για την υγειονομική κατάσταση σχετικά με τη διασπορά του COVID-19.
Παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο μας και λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την πρόληψη της μετάδοσης.

Χάρη στις μαζικές δειγματοληψίες που διενεργούνται τακτικά σε πολλές κοινότητες του Δήμου από τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά στοιχεία για τη διασπορά του ιού και το αναγκαίο επίπεδο ετοιμότητας.

Η επικοινωνία μας με το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας είναι επίσης σταθερή και παρουσιάζει μία αξιόπιστη εικόνα για τη διασπορά των κρουσμάτων ανά γεωγραφική ενότητα.
Η αύξηση όμως του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας μάς προβληματίζει ιδιαίτερα.
Σε διάστημα μόλις ενός μήνα ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων ανέβηκε από είκοσι ένα (21) ενεργά κρούσματα στις αρχές Μαρτίου στα ογδόντα (80) ενεργά κρούσματα στις αρχές Απριλίου.

Προφανώς η αύξηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από την αύξηση στο γενικό πληθυσμό της χώρας, ωστόσο παρατηρείται τοπικά μία χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.

Κάνω έκκληση σε όλους και όλες για την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και προστασίας από τον κορωνοϊό.
Εκτιμώ ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες θα δοθεί το πράσινο φως για την άρση των περιορισμών μετακίνησης, με αποτέλεσμα η ζωή μας να αποκτήσει ένα μέρος της κανονικότητας της. Αξίζει να διατηρήσουμε για λίγο ακόμη την υπομονή μας, αποφεύγοντας το συνωστισμό”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com