ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ  ΘΕΡΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Κακαγιάννης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας 

Εφιάλτης η  προοπτική πολεμικής ανάφλεξης στην  Ουκρανία.

Η ένταση  Ρωσίας – Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκε και μια γενικευμένη θερμή σύγκρουση δεν αποκλείεται.

Οι σταθμοί της κλιμάκωσης:

Ο Ουκρανός πρόεδρος  Ζελένσκι υπό την πίεση των νεοναζιστών φασιστών του << Δεξιού τομέα >> και την πριμοδότηση του  Μπάιντεν ουσιαστικά  κήρυξε πολέμο εναντίον της Ρωσίας στις 24 Μαρτίου, υπογράφοντας  το Διάταγμα 117/2021 .Με το διάταγμα εγκρίνεται η  στρατιωτική ανακατάληψη και επανένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης . ( Σημ. Η Κριμαία προσαρτήθηκε  στη Ρωσία το 2014 κατόπιν δημοψηφίσματος ) .

Ο Ζελένσκι  σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ,  Στόλτενμπεργκ, ζήτησε  επισήμως την ένταξη της χώρα του στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ντονμπάς θα τελειώσει μόνο εάν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.   Ο Γ..Γ.. δήλωσε πως το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ανοιχτά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Άμεση ήταν η  απάντηση  της Ρωσίας που τόνισε πως θα αντιδράσει σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας :  «η απόφαση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία πρόκληση. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα στον κόσμο… Σίγουρα δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία. Αλλά δείχνει πάντα μεγάλη προσοχή για τη δική της ασφάλεια» .  Προειδοποίησε, δε, πως θα λάβει τα απαραίτητα «μέτρα» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία. Να υπενθυμίσουμε πως σε ισχύ είναι το τελεσίγραφο της Ρωσίας στις ΗΠΑ, πως εάν αναπτυχθούν πύραυλοι μέσου βεληνεκούς κοντά στα χερσαία σύνορα της, τότε θα τους καταστρέψει.

Το Κίεβο  άνοιξε τα αεροδρόμιά του στο ΝΑΤΟ και τα αμερικανικά  αεροσκάφη προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες μέρες.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι  ότι έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον. Λίγες μέρες πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήριζε τον Πούτιν δολοφόνο !!

Με τη δήλωση της  Ε.Ε. ότι « παρέχει την ακλόνητη υποστήριξή της προς την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα» μπαίνει και αυτή στο κάδρο της σύγκρουσης . Η Ελλάδα, μέσω Αλεξανδρούπολης , έχει μετατραπεί σε μεταφορικό κόμβο Αμερικανονατοϊκού οπλισμού και στρατευμάτων για στήριξη της Ουκρανίας και περικύκλωσης της Ρωσίας και σίγουρα θα βρεθεί στη δίνη μιας ενδεχομένης πολεμικής αναμέτρησης.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Ντονμπάς και η ανάπτυξη ισχυρών ρωσικών δυνάμεων , η οποία καταγγέλλεται  από τη Δύση ως προετοιμασία εισβολής,

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους έπειτα από τις «πρόσφατες κλιμακώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία».

Το Κρεμλίνο Προειδοποίησε  πως θα λάβει τα απαραίτητα «μέτρα» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.

Η  Μόσχα τελευταία μιλάει για “Νατοϊκούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας και δίπλα στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς”, ενώ σημειώνει πως υπάρχει “αυξημένη δραστηριότητα της Συμμαχίας στην Μαύρη Θάλασσα”. Έστειλε δε την προειδοποίηση για “αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Αν. Ουκρανίας”.

 Η Ουκρανία καλεί  εφέδρους για κατάταξη στις “εδαφικές αμυντικές Ταξιαρχίες”.

Το Κρεμλίνο δια στόματος  Λαβρόφ  έχει διαμηνύσει πως επίθεση κατά των αμάχων της ανατολικής Ουκρανίας, θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στην Ρωσία γεγονός που θα οδηγήσει στην ισοπέδωση της Ουκρανίας.

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στον δυτικό κόσμο συνεχίζουν να μιλούν για “ρωσική επιθετικότητα”, ενώ οι Ρώσοι  κατηγορούν τον Ζελένσκι  και την Κυβέρνηση Μπάιντεν για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή. Οι κινήσεις της Ουκρανίας δείχνουν πως όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη σύγκρουση. Το ερώτημα είναι, πως αποθρασύνθηκε έτσι η Ουκρανία όταν γνωρίζει ότι ο συσχετισμός στο πεδίο των μαχών είναι εξαιρετικά αρνητικός ; Αν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να εισβάλλουν στις αυτόνομες περιοχές, είτε θα ισοπεδωθεί η Ουκρανία, είτε θα υπάρξει Αμερικανονατοϊκή παρέμβαση για να    διασωθεί το Κίεβο και τότε πιθανά οδηγούμαστε  σε ανεξέλεγκτο πόλεμο.  Όμως θα υπάρξει και με ποια μορφή εμπλοκή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ,  όταν κάτι τέτοιο  οδηγεί σε αναμέτρηση πυρηνικών δυνάμεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ίσως να προκαλέσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ;

Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΣΤΆΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ    

Η απόφαση της Ε.Ε. για υποστήριξη της Ουκρανίας χωρίς την παραμικρή  αντίρρηση της Ελλάδας, η παραχώρηση των  βάσεων  μας  μέσω της πρόσφατης  Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η Ν.Δ. , μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και  σε στόχο αντιποίνων.

Αυτό που σήμερα απαιτούν οι λαοί, είναι να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση , οι διαφορές να επιλυθούν με διάλογο και να υπάρξει Ειρήνη .  Έχω την αίσθηση  πως οι  ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα αποτελούν στην ουσία πολεμική προπαρασκευή :

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  αποβιβάζονται και μετακινούνται προς τα ρωσικά σύνορα  στρατός και πολεμικό υλικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ασκήσεων «DEFENDER 2021». Με  συντονιστή  το  Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Λάρισας  και συμμετοχή της 110 Π.Μ. και άλλων μονάδων, ξεκινάει η   πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» . Τέτοιες ενέργειες όμως μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό στόχο.

Τώρα είναι η ώρα για δράση :

Είναι καιρός  να εκφράσουμε ενωτικά την αντίθεσή μας στον πόλεμο ,να καταδικάσουμε την Κυβερνητική πολιτική και να διεκδικήσουμε τα αιτήματα του Αντιπολεμικού Κινήματος :

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας.

Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Κάτω τα χέρια από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ