ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Δημόσια ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου και όχι μόνο κάνει μέσω του paidis.com με αφορμή και τη χθεσινή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Αστ. Ροντούλης ζητώντας από κατοίκους και φορείς να είναι σε επαγρύπνηση αφού όπως σημειώνει δεν έχει κριθεί απολύτως τίποτα με δεδομένα τα σχέδια των επενδυτών, το ρόλο δήμου και περιφέρειας αλλά και τη νέα ΚΥΑ που ισχύει για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Δείτε την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και πρώην υφυπουργού:

“Καταρχήν, επιτρέψτε μου να προχωρήσω σε δύο απλές επισημάνσεις για το άτοπο πιθανής έγκρισης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε έναν κτηνοτροφικό χώρο :

Α) Μια πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μειώσει αναπόφευκτα την διαθέσιμη βοσκήσιμη έκταση για τους ντόπιους κτηνοτρόφους. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα για την εκτροφή των ζώων και, συνεπώς , περαιτέρω μείωση του κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Β ) Μια πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μειώσει τις επιλέξιμες εκτάσεις που είναι αναγκαίες για τη λήψη των αμέσων ενισχύσεων από την ΚΑΠ, γεγονός που επισύρει αυταπόδεικτους κινδύνους για την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Τούτων δοθέντων, πρέπει να επικροτήσουμε την απόφαση που προσφάτως έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας εναντίον της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχή του Δαμασίου, διαφυλάσσοντας το παρόν και το μέλλον της τοπικής κτηνοτροφίας.

Πρέπει, όμως , να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση , διότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι απλά γνωμοδοτική. Στο σημείο αυτό, πρέπει , μάλιστα , να θυμίσω ότι και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες από κάποιους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Δαμάσι , που δεν τελεσφόρησαν λόγω της αντίδρασης των κατοίκων του χωριού.

Τότε, ως βουλευτής Λάρισας , θυμούνται οι Δαμασιώτες, είχα πρωτοστατήσει στην αποτροπή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μολονότι είχα δεχτεί σφοδρές επιθέσεις από κύκλους που επιθυμούσαν την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων.

Δυστυχώς, λοιπόν , το σενάριο βλέπουμε να επανέρχεται , ίσως επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι οι Δαμασιώτες, λαβωμένοι τώρα από τον σεισμό, δεν θα έχουν ισχυρά ανακλαστικά αντίδρασης. Διαψεύστηκαν παταγωδώς, βέβαια, και έλαβαν τη δέουσα απάντηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε. Όταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( 30 Ιουλίου 2020, Αριθμός Φύλλου 3149 ) έχει ήδη  δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία επιτρέπεται η  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών , έως 1 MW ,  σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ανά περιφερειακή ενότητα , τότε η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη, καθώς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει σε επίπεδο Κράτους ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ