ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ταχυδρομείου από το σύλλογο Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής

Έναν χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Στα δημόσια νοσοκομεία οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, εκατοντάδες ραντεβού και χειρουργεία αναβάλλονται επ΄αόριστον.

Με την εγκληματική της πολιτική, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών και γονέων, με την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, διαδίδοντας ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού άρα δεν χρειάζονται μέτρα, με αποτέλεσμα αρχές Νοέμβρη να κλείσουν τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και τα ειδικά σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων σ΄αυτά για την ασφαλή λειτουργία τους.

Δεν ικανοποίησε αιτήματα για αποσυμφόρηση μαθητών στα ταξί και αύξηση των δρομολογίων για την αποφυγή συγχρωτισμού, δεν έγιναν επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να παρακολουθείται με οργανωμένο τρόπο η διάδοση του ιού, είπε ψέματα για την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς….

Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων είναι το self test στους μαθητές Λυκείων.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στους γονείς, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που αρνείται να αναλάβει τη δική της ευθύνη.

Μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, οι μαθητές βρέθηκαν την πρώτη κιόλας μέρα με επιπλέον πίεση, αντιμέτωποι με το άγχος των διαγωνισμάτων, των βαθμών και της κάλυψης της ύλης για τις προαγωγικές εξετάσεις. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα, το υπουργείο Παιδείας επιμένει φέτος να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις και μάλιστα με Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ Λυκείου. Αναγκάζει τους υποψήφιους των Πανελλαδικών να εξεταστούν με τον “κόφτη” της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αποκλείει χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμπαίζει για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς με το ζήτημα του εμβολιασμού. Στα Ειδικά Σχολεία, αν και λειτουργούν κανονικά, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, ενώ στη Γενική Εκπαίδευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν εμβολιασμοί στα τέλη του Μάη, δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», στην κυριολεξία. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι και ο θάνατος συναδέλφου εκπαιδευτικού του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τον σεισμό, ήρθε στο προσκήνιο ακόμα μία φορά το ζήτημα της ασφαλούς στέγασης των σχολικών εγκαταστάσεων. Δεκάδες σχολεία χρειάζονται επισκευή, εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να μετακινηθούν για να κάνουν μάθημα.

Χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική, με τα μέτρα που τσακίζουν τις ζωές μας, πηγαίνουν ο αυταρχισμός και η καταστολή. Τελευταίο παράδειγμα η απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν 13χρονοι μαθητές από αστυνομικούς.

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές να διεκδικήσουμε από κοινού:

  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Πρόταξη των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΕΕΠ – ΕΒΠ σε Α/θμια και Β/θμια και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Να δοθούν λύσεις στα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που υπάρχουν στα περισσότερα ειδικά σχολεία και ΚΕΣΥ και επιδεινώνουν την υπάρχουσα κατάσταση.
  • Μέτρα για την μείωση μαθητών ανά τάξη.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
  • Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες. Επισκευή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στα σχολεία.
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία (ν.4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση.
  • Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των ΕΕΠ-ΕΒΠ και εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Με οδηγό τις ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα και τη διεκδίκηση!

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 19:00

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ