ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ASTRA ZENECA ΚΑΙ JOHNSON & JOHNSON ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ραγδαίες ενδέχεται να είναι οι εξελίξεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μετά τα απανωτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Stampa η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει το 2022 τα συμβόλαια με τις δύο αυτές εταιρείες. Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται πηγές του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών κρατών της Ε.Ε. αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα εμβόλια δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στη χρήση εμβολίων mRNA, όπως είναι της Pfizer και της Moderna.

Στην περίπτωση της AstraZeneca τα πράγματα είναι γνωστά: Πέρα από τις τραγικές καθυστερήσεις και το μπρα ντε φερ πολλών εβδομάδων, οι καταγεγραμμένες παρενέργειες από το εμβόλιο της εταιρείας έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία και έφεραν απαγορεύσεις και αλλαγή στρατηγικής σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, από χθες, η «βόμβα» των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson έφερε νέα αναστάτωση. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά επισταμένως τις παρενέργειες που θυμίζουν τις αντίστοιχες της AstraZeneca και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές επιφυλασσόμενος να δώσει απαντήσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com