Διαδικτυακή συζήτηση για το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Περιφερειακή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Συζητάμε και διαμορφώνουμε με την κοινωνία το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Με τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΥ και την Δημόσια Υγεία στην χώρα» διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι οργανώσεις της Θεσσαλίας του κόμματος.
«Στόχος και στρατηγική στόχευση του προγράμματος είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, μέσα από μια ανθρωποκεντρική ματιά με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών», ανέφερε στην εισήγησή του ο πρώην υπουργός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής, Ανδρέας Ξανθός,, ενώ στο πρόγραμμα αναφέρθηκαν ακόμη ο συντονιστής του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνος Καλαράς και ο πρώην γ. γ. του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Περιγράφοντας μια τραγική εικόνα εν μέσω πανδημίας ο κ. Ξανθός σημείωσε πως η αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση οδήγησε στο να χαθεί το στοίχημα της αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα, ενώ όπως τονίστηκε πλέον «έχουμε ιατρική πολέμου με ανθρώπους εξαντλημένους σε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό».
Καλώντας σε ενεργότερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη ενάντια στην πανδημία ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως «το μεγάλο δίδαγμά της είναι η τεράστια αξία του ΕΣΥ», ενώ περιγράφοντας τις βασικές ιδέες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τη δια-τομεακή συνεργασία πολλών επαγγελματιών Υγείας και την κατ’οίκον φροντίδα, τα οποία και αποτελούν προτεραιότητά του.
Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην οργάνωση ενός συστήματος μετανοσοκομειακής φροντίδας, όπως και στην ανάγκη μιας αναβαθμισμένης γηριατρικής φροντίδας και φροντίδας τελικού σταδίου, στη σχολική Υγεία και την ιατρική της εργασίας με αναβαθμισμένους μηχανισμούς ελέγχου.
«Το νέο ΕΣΥ καλείται να αναδιοργανώσει δομές και υπηρεσίες δημιουργώντας έναν νέο χάρτη αναγκών με σεβασμό στον ασθενή και τα δικαιώματά του», κατέληξε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας πως εχέγγυο πληρότητας, αξιοπιστίας και σωστής οπτικής του προγράμματος Υγείας αποτελεί «η συνδιαμόρφωσή του με την κοινωνία».
Ειρήνη Παπουτσή