ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ

Είχε συνδεθεί στενά με τον Τύρναβο και συνέβαλε στη διαμόρφωση του μουσείου Αμπέλου και Οίνου, ενώ ήταν άτυπος πρεσβευτής της πόλης σε δράσης προβολής του καρναβαλιού και του μπουρανί

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 76 χρόνια του, ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας, Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε MEΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», «χτυπημένος» από τον κορoναϊό. O Δημήτρης Ταλαγάνης υπήρξε αντιπροσωπευτικός πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ είχε συνδεθεί στενά με τον Τύρναβο χάρη στη γνωριμία που είχε με τον τότε δήμαρχο Τυρνάβου Χρήστο Κιτσίδη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Χριστίνα Κουτιού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης που αγάπησε σαν πατρίδα του τον Τύρναβο συνέβαλε αφιλοκερδώς στη διαμόρφωση του μουσείου Αμπέλου και Οίνου, ενώ έδρασε και ως πρεσβευτής της πόλης στις προσπάθειες που γινόταν εκείνη την περίοδο για προβολή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού και του μπουρανί σε όλη τη χώρα.

Ο επιφανής ζωγράφος γνώρισε τον χώρο του αρχοντικού Καράσσου κατά τη διάρκεια έκθεσης έργων του του άρεσε ο χώρος και έριξε την ιδέα για τη διαμόρφωσή του ως μουσείου Αμπέλου και Οίνου, την οποία και επιμελήθηκε προσωπικά, ενώ φιλοτέχνησε και το σήμα του μουσείου.

Οσοι τον γνώρισαν από κοντά εκείνη την περίοδο αλλά και αργότερα που ερχόταν ως επισκέπτης εξέφρασαν σήμερα τη θλίψη τους στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια· μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό.

Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου. Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει.

Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη.

Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο. Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.

Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης είχε φιλοτεχνήσει και την προτομή του πρώτου διδασκάλου και ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική το 1760, Αρκά, Ιωάννη Γιαννόπουλου, σε ειδική τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του, τον Ιανουάριο του 2020, στην Τρίπολη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com