Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος που εκπροσωπεί χιλιάδες συναδέλφους μουσικούς από όλη την Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών, τον γονιών που αγωνίζονται για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης στους χώρους εκπαίδευσης την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση. Πλευρά της μορφωτικής διαδικασίας είναι η αισθητική και καλλιτεχνική αγωγή. Ως παράρτημα Λάρισας του Π.Μ.Σ. παρατηρούμε και στην πόλη μας μια ανησυχητική κατάσταση στο χώρο των Ωδείων, των μουσικών σχολών και συνολικά των καλλιτεχνικών δομών.

Αρκετοί συνάδελφοί μας εργάζονται ως εκπαιδευτικοί μουσικής και αυτό το διάστημα μαζί με τους σπουδαστές, τους γονείς τους, βρίσκονται σε αναβρασμό για το τι θα γίνει τελικά, αν θα καταφέρουν όλες οι καλλιτεχνικές δομές να ξαναλειτουργήσουν κλπ Είναι απολύτως λογικό να κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Αν συνεχίσει να παραμένει κλειστός ο χώρος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, θα υπάρχουν επιπτώσεις για χιλιάδες σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Τα διαδικτυακά μαθήματα έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το δια ζώσης μάθημα. Αν υπολογίσουμε ότι και η προηγούμενη χρονιά κύλησε με αυτό τον προβληματικό τρόπο διδασκαλίας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό γίνεται το ζήτημα.

Ήδη μεγάλος αριθμός από τους μικρότερους σε ηλικία σπουδαστές έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους με πιθανότερο ενδεχόμενο να μην ξαναξεκινήσουν οι περισσότεροι απ’ αυτούς. Εκτός από την αρνητική εμπειρία της τηλεκπαίδευσης, σοβαρή αιτία της διαρροής σπουδαστών αποτελεί και η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειές τους. Είναι μια μεγάλη συζήτηση οι ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα, για την έλλειψη Δημόσιας – Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας.

Εμείς θέτουμε τα εξής ερωτήματα στους επίσημους κρατικούς φορείς:

  • Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων που δεν δίνει άδεια για την επαναλειτουργία δια ζώσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως επικαλείται η Κυβέρνηση, έχει δώσει άδεια να κυκλοφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με 130 επιβάτες στρυμωγμένους σε 70 τετραγωνικά;
  • Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων που δεν δίνει άδεια για την επαναλειτουργία δια ζώσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως

επικαλείται η Κυβέρνηση, προτείνει να μην υπάρχει συχνός έλεγχος στους μεγάλους χώρους εργασίας που έχουν μετατραπεί σε εστίες μαζικής μόλυνσης;

Να υπάρξουν άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις και τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης, φτάνει η σιωπή!

Έχουμε προβάλει ένα βασικό πλαίσιο αιτημάτων που καλύπτει την μεγάλη πλειοψηφία όσων εμπλέκονται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και σας καλούμε να πάρετε θέση:

  1. Να ανοίξουν άμεσα τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές εφαρμόζοντας τα αυστηρά και ασφαλή Υγειονομικά Πρωτόκολλα που είχαν αποφασιστεί για την προηγούμενη χρονιά.
  2. Να προχωρήσουν αυστηροί έλεγχοι σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης για τη δυνατότητα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, αλλά και για την τήρησή τους.
  3. Άμεσα να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο, για να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά της χρονιάς. Να διαμορφωθεί και να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα.
  4. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία που έχουν την ευθύνη, να προχωρήσουν άμεσα τη συζήτηση για τη δημιουργία Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Τώρα χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα πολύμορφης στήριξης των παιδιών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στις καλλιτεχνικές τους σπουδές.

Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση χρειάζεται δημοσίως να ανακοινωθούν λύσεις και απαντήσεις συγκεκριμένες. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας!

Λάρισα, 14/4/2021

Επιτροπή του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ