Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την επιχείρηση υποβάθμισης του ΚΕΘΕΑ και την μετατροπή του σε γραφειοκρατικό και ελεγχόμενο από την  κυβέρνηση φορέα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει καθημερινώς  την απόφαση της να περιορίσει ακόμη  περισσότερο το Κοινωνικό  Κράτος, να καταργήσει κάθε συμμετοχική  διαδικασία και να ενισχύσει όλους τους ιδιωτικούς  φορείς παροχής υπηρεσιών.

Μετά  την Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, με την οποία αντικατέστησε βίαια το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού σε κομματικά  διορισμένο, προχωρά με πρόσχημα την κατάρτιση νέου κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα του Οργανισμού, τον οποίο μετατρέπει σε γραφειοκρατικό , απολύτως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση όργανο και συγκεκριμένα

Μειώνει τις μονάδες πρώτης γραμμής  μέσω συγχωνεύσεων ,ενώ διογκώνει τις διοικητικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα την επιστημονική  και θεραπευτική συρρίκνωση του ΚΕΘΕΑ. Καταργεί θεραπευτικές κοινότητες ακόμη και επωνυμίες προγραμμάτων απεξάρτησης. Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα, που κατοχυρώνουν και ενισχύουν την συμμετοχική διαδικασία, μετατρέπει την Γενική Συνέλευση σε διακοσμητικό όργανο και συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες στο διορισμένο από την ίδια  Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα  από άμισθο γίνεται έμμισθο επιβαρύνοντας οικονομικά τον Οργανισμό.

Με τις προτάσεις της κυβέρνησης υποβαθμίζεται η φιλοσοφία της θεραπευτικής κοινότητας ως μοντέλο θεραπείας και  εντάσσεται  [ η μείωση τη βλάβης} στους σκοπούς του  ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα  με τις κατευθύνσεις  της ΕΕ για  αντιμετώπιση της  τοξικοεξάρτησης. Συνολικά υποβαθμίζει το ΚΕΘΕΑ, μειώνει τις θεραπευτικές του διαδικασίες, ενισχύει την λογική {κόστος- όφελος}, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των χρηστών και των οικογενειών τους, με πραγματικό στόχο να οδηγούνται, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, στα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης, οι δε άλλοι στο περιθώριο της κοινωνίαςΤο ΚΕΘΕΑ  είναι ένας φορέας που λειτουργεί επί 38 χρόνια με τεράστια προσφορά στο κοινωνικό  σύνολο.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την κυβερνητική επιλογή υποβάθμισης και μετατροπής του σε γραφειοκρατικό όργανο και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους ,στους χρήστες και στις οικογένειες τους που αγωνίζονται. Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους  κοινωνικούς φορείς για την κατοχύρωση και αναβάθμιση του θεραπευτικού χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, διότι η λειτουργία και η προσφορά του αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...