«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Με θέμα συζήτησης «Γυναίκες σε κίνδυνο. Ευαλωτότητα και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας» η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης την τρίτη της διαδικτυακή συνάντηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «Η Γυναίκα στο Επίκεντρο, μια Διαχρονική Περιπέτεια».

«Πρόκειται για ένα θέμα κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Είμαστε σε μια περίοδο κρίσης, οι πολίτες είναι θυμωμένοι και μιλάμε πλέον με όρους καθημερινότητας για γυναίκες που είναι σε κίνδυνο», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Αγορίτσα Απρίλη.

Στην ευαλωτότητα των γυναικών διαχρονικά αναφέρθηκε με τη βοήθεια των εικόνων ο Νίκος Πουτσιάκας, Κοινωνιολόγος, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο με διαφορετικές κάθε φορά εκφάνσεις.

«Η όλη κατάσταση προφανώς και σχετίζεται με ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που συντηρούσε και αναπαρήγαγε την αντρική κυριαρχία», τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα που δεν συνάδουν με το κοινωνικό δίκαιο και την ισότητα».

Όπως επισημάνθηκε υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας αλλά και της νοοτροπίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τέτοια φαινόμενα, ενώ όπως υπογραμμίστηκε από τους εισηγητές η καλύτερη διασφάλιση ισότητας ευκαιριών περνά μέσα από την εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά στην ψυχολογική και νομική στήριξη που πρέπει να παρέχεται σε θύματα καταναγκαστικών γάμων, ενώ για το θέμα εισηγήθηκαν ακόμη η Μαγδαληνή Ζαφειρίου, Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ενημέρωσης για την Α21 Ελλάδος, η Καλλιόπη Μυτιλιναίου, Βοηθός Συντονισμού Πυλώνα Απασχολησιμότητας HELIOS IOM (ΔΟΜ), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Συντονιστής Κοινωνικών Υπηρεσιών 2021 (ΔΗΚΕΛ) και η Ανθή Γιάγκα, Εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, για να ακολουθήσει διάλογος που συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσα Πολυγένη.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ