Η ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ανακοίνωση – κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας

Κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή για τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο Κυριακή 18/4, στις 12.00 μ.μ  στη Κεντρική Πλατεία Λάρισας (Στάθμευση περιμετρικά της πλατείας)

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας στηρίζει την κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με αυτοκινητοπομπή την Κυριακή 18 Απρίλη στις 12.00 μ.μ στη  Κεντρική Πλατεία Λάρισας (Στάθμευση περιμετρικά της πλατείας). Η κινητοποίηση πραγματοποιείται γιατί όπως τονίζουν οι οργανωτές «η Κυβέρνηση προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση των εικαστικών και άλλων μαθημάτων, όπως η μουσική και η κοινωνιολογία, από το πρόγραμμα του Λυκείου καθώς και στην ψήφιση νόμων που έχουν στόχο την απόλυτη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας».

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ είχε καταγγείλει παλιότερα  τη στάση της κυβέρνησης η οποία με τα νέα προγράμματα του Λυκείου προχωρούσε στον εξοβελισμό μιας σειράς μαθημάτων, όπως των Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78), των Ειδικοτήτων Μηχανικών – Τεχνολόγων (ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ85), των Οικονομολόγων (ΠΕ80), των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων,  τη Μουσική και Θεατρολογία από το Λύκειο.

Τόνιζε πως οι αποφάσεις του υπουργείου, εκτός των άλλων, βασίζονται  στο  κριτήριο ελαχιστοποίησης του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης  και μείωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Εκτιμούσε ότι το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα “δεξαμενή’  πλεοναζόντων  καθηγητών  χωρίς ωράριο, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία. Δημιουργεί νέα “δεξαμενή”  καθηγητών  που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση, νέους “στόχους” για να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να τους θεωρήσει άνευ αντικειμένου και να τους περάσει στη διαθεσιμότητα.

Η ΕΛΜΕ απαιτούσε να μη γίνει καμία μείωση ωρών και μαθημάτων και να μη χαθεί καμία οργανική θέση γιατί καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει.

Το ΥΠΑΙΘ τη φετινή χρονιά συνέχισε να εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς και κάλεσε τους μαθητές, αντί για καλλιτεχνικά μαθήματα που προηγουμένως αναίτια κατάργησε από όλες τις τάξεις του Λυκείου, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά μέσω «ενισχυτικής διδασκαλίας».

Για την εφαρμογή αυτής της κουτσουρεμένης ενισχυτικής το Υπουργείο επιστράτευσε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης  για να  στελεχώσουν κάποια σκόρπια Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, καλώντας μόνιμους ή αναπληρωτές για δύο ώρες που τους υπολείπονταν να συμπληρώσουν ωράριο στην «ενισχυτική», αντί της πρόσληψης αναπληρωτών όπως γίνεται με την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να εμπαίζει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τα υποτιθέμενα αντισταθμιστικά μέτρα και να επαναφέρει τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα στο κανονικό-υποχρεωτικό σχολικό πρόγραμμα του Λυκείου ώστε να διασφαλιστεί πραγματικά η απρόσκοπτη συνέχεια της διδασκαλίας τους και η δυνατότητα όλων των μαθητών για εισαγωγή τους στις καλλιτεχνικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ