ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Έχουμε πλέον συνηθίσει την κυβέρνηση να μην επιχειρηματολογεί υπέρ των πολιτικών της, αλλά να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Η μόνιμη επωδός της, εξάλλου, τον τελευταίο χρόνο είναι πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», προκειμένου να αντικρούσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς από τις αρχές Απριλίου 2020, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε το πρώτο «Μένουμε Όρθιοι».

Κι όμως, δεν υπάρχει ούτε μία πρότασή μας που να μην την έχουμε υποβάλει στη βασανο της κοστολόγησης, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι ο λαός δεν θέλει να ακούει ωραία λόγια, αλλά εφαρμόσιμες πολιτικές. Προς επιβεβαίωση της σοβαρής προεργασίας που έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το σχέδιό μας για την επανεκκίνηση της οικονομία που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη έχει κοστολογηθεί στα 5,7 δισ. ευρώ.

Όσοι, εξάλλου, παρακολούθησαν τη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασής του θα διαπίστωσαν ότι σε αυτή συμμετείχαν κι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κώστας Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τους οποίους βρήκε απολύτως σύμφωνους το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και πώς να μην είναι αφού το πρόγραμμά μας δεν σχεδιάστηκε σε κάποιο κλειστό κομματικό γραφείο, αλλά σε συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς, τους προβληματισμούς των οποίων και τις προτάσεις τους συνθέσαμε;

Η ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένου «κουρέματος», του ατομικού χρέους των πολιτών, που έφτασε τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και βαίνει διογκούμενο, η παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την ουσιαστική επιστροφή του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ακριβώς αιτήματα των μικρομεσαίων που αγκαλιάσαμε μέχρι κεραίας.

Καμώνονται πως τα ξέρουν όλα 

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απαξιωτικός, μιλώντας για λαϊκισμό και λεφτόδεντρα, στη συζήτηση αυτές τις ημέρες στη Βουλή του νομοσχεδίου για το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του οποίου είμαι εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ο Χρήστος Σταϊκούρας, και στο πρόσωπό του η κυβέρνηση, πιστεύει ότι προσβάλλει το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποπίπτει σε πολύ μεγάλο ολίσθημα.

Προσβάλλουν στην πραγματικότητα την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλο φόβο την επόμενη ημέρα της πανδημίας και δεν ξέρει πώς θα τη βρει όταν τελειώσουν και τα ψίχουλα που της δίνει τώρα η πολιτεία για να βιοπορίζεται. Προσβάλλουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα για να μπορούν να πηγαίνουν να μαζέψουν ελιές, όπως ακούσαμε τον υπουργό Εργασίας να ισχυρίζεται, τους άνεργους κι αυτούς που θα μείνουν άνεργοι εξαιτίας των λουκέτων, τους αγρότες που εμειναν αβοήθητοι στην κρίση, τους γονείς που μετράνε και το τελευταίο ευρώ για να ζήσουν τα παιδιά τους.

Οχυρωμένοι πίσω από μια καλοπληρωμένη μιντιακή ομίχλη, στο Μαξίμου και στα υπουργεία καμώνονται πως τα ξέρουν όλα, δεν διαβουλεύονται με κανένα και νομοθετούν κατά ριπάς προς όφελος λίγων κι εκλεκτών.

Δεν αφήνουμε κανένα πίσω

Σε αντίθεση με το κυβερνητικό ρεσιτάλ αναλγησίας κι αλαζονείας, το οποίο θα συνεχιστεί με το αντεργατικό νομοσχέδιο και με αυτό για τις λαϊκές αγορές που μετατρέπει τους παραγωγούς σε υπαλλήλους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, των σούπερ μάρκετ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτές έχουν στο επίκεντρό τους τη δίκαιη, συμπεριληπτική ανάπτυξη, που δεν θα αφήνει κανένα πίσω και θα δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις ικανότητές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθούν και οι συγκεκριμένες προτάσεις μας για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα απέχουν έτη φωτός από τις γενικόλογες νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές διακηρύξεις που, ανάμεσα σε άλλα, λησμονούν τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως της Θεσσαλίας και της Λάρισας. Εμείς ούτε προσβάλλουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ούτε τα ξέρουμε όλα, αντιθέτως ακούμε με προσοχή τις ανάγκες της κοινωνίας και σε αυτές ανταποκρινόμαστε. Ο καθένας και οι επιλογές του…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ