ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ …ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ!

Συμμετοχή εκπαιδευόμενων του 2ου ΣΔΕ Λάρισας στην EUROSCOLA

Στην ημερίδα “EUROSCOLA” της 16ης Απριλίου ,  που υλοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά από το Στρασβούργο της Γαλλίας με αποδέκτες χιλιάδες νέους εκπαιδευόμενους από όλη την Ευρώπη, συμμετείχε φέτος το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας. Έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι του σχολείου τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο συμμετείχαν ενεργά σε μια δίωρη διαδικτυακή συνεδρίαση στην οποία είχαν την ευκαιρία να να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέκοψαν τις μετακινήσεις νέων μαθητών στο Στρασβούργο, στις οποίες δεν θα μπορούσαν να λάβουν οι εκπαιδευόμενοι του 2ου Σ.Δ.Ε.. Ως εκπαιδευόμενοι όμως ενός σχολείου που είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σχολείο – πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπόρεσαν όμως να συμμετάσχουν ενεργά στη φετινή διαδικτυακή συνεδρίαση.

Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώθηκαν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιλήφθηκαν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ενωμένη Ευρώπη,   ευαισθητοποιήθηκαν στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, συνειδητοποίησαν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βρήκαν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Οι εκπαιδευόμενοι ψήφισαν σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις σε πραγματικό χρόνο, ανάρτησαν ζωντανά ερωτήματα και συμμετείχαν δε μια έντονα διαδραστική δραστηριότητα. Μάλιστα είχαν την τιμή να συμπεριλάβουν οι διοργανωτές στα λίγα βίντεο που πρόβαλαν και το ερώτημα που είχαν στείλει εκπαιδευόμενοι του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας, το οποίο αφορούσε τους μηχανισμούς που θα πρέπει να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλίσει ότι  οι πολιτικές για την κυβερνοασφάλεια δεν θα περιορίσουν την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.

Γενικότερα, οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωσαν και για την ευαισθητοποίηση που ανέπτυξαν στα ζητήματα της διασφάλισης των δημοκρατικών ελευθεριών, της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότιμης πρόσβασης στην πληροφορία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι Αναστάσιος Δ., Τάσος Τ., Zicu C., Anatoli V. , Χριστόφορος Κ., Γιάννης Μ., Γιώργος Δ. Και Αθανάσιος Β.. Τον συντονισμό ανέλαβε ο εκπαιδευτής Αγγλικού Γραμματισμού Θεοφάνης Κατσάνος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com