ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Παιδείας

Να δώσουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητας εμβολιασμού για τον COVID-19 στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε προγράμματα ERASMUS, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν χωρίς πρόβλημα, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από εκπαιδευτικούς, σημειώνει στην ερώτησή του ότι «η πανδημία έχει αναστατώσει τη ζωή των πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη για πάνω από ένα έτος. Ωστόσο, τα προγράμματα εμβολιασμού του πληθυσμού επιτρέπουν σταδιακά την επιστροφή σε μια κανονικότητα, η οποία ελπίζεται ότι θα αποκατασταθεί πολύ σύντομα. Έως τότε, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες επιλογές για τον εμβολιασμό στοχευμένων ομάδων ή ατόμων για συγκεκριμένους λόγους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα προγράμματα  ERASMUS».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «υπάρχουν προγράμματα που τελούν σε παράταση, άλλα που απλά από τον προηγούμενο Μάρτιο του 2020 δεν εξελίσσονται και φυσιολογικά θα παραταθούν, ενώ υπάρχουν και νέα που ξεκίνησαν το 2021. Τα προγράμματα που είναι σε παράταση  έχουν μπει σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης. Μένει πλέον να καθοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσής τους, που θα είναι από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σε άλλες χώρες οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να έχουν πια τη δυνατότητα της μετακίνησής τους, μιας και έχουν εμβολιαστεί. Ως εκ τούτου, κανονίζουν τις δράσεις, καθώς και τα ταξίδια που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν στο προαναφερθέν διάστημα. Για τον λόγο αυτό έχουν αγοραστεί εισιτήρια που έχουν μετατραπεί σε voucher διάρκειας 18 μηνών, ενώ δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων.

Δυστυχώς, αρκετοί  Έλληνες  εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, επειδή ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Η μη συμμετοχή τους στα προγράμματα ERASMUS θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τα σχολεία όσο και για τους ίδιους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ