ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

Ευρεία σύσκεψη σήμερα στον Τύρναβο με πρωτοβουλία του προέδρου του Α.Ο.Σ. Χρ. Τσιτσιρίγγου – Τί λέει η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι αγροτικοί συνεταιρισμοί των παγετόπληκτων περιοχών όλης της χώρας και ειδικά του νομού Λάρισας με στόχο μέσα από έναν πανελλαδικό συντονισμό υπό την αιγίδα της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να διεκδικήσουν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από την κυβέρνηση.

Αυτό διαφάνηκε σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο “Μαξίμ” στον Τύρναβο με πρωτοβουλία του προέδρου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγου και τη συμμετοχή των προέδρων των αγροτικών συνεταιρισμών του νομού και του προέδρου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Χρήστου Γιαννακάκη.

Στη σημερινή σύσκεψη τονίστηκε ότι ο παγετός έπληξε το σύνολο των δενδροκαλλιεργειών, την αμπελοκαλλιέργεια, τα κηπευτικά και τη βιομηχανική τομάτα σε όλο το νομό και εκείνο που προέχει είναι η γρήγορη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων και η καταβολή προκαταβολής για αυτές τις αποζημιώσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γ. Λαδόπουλος οι οποίοι σημείωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων και θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις  τα αιτήματα των αγροτών.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Α.Ο.Σ. κ. Τσιτσιρίγγος τον οποίο συνεχάρησαν όλοι για την πρωτοβουλία του ανέφερε:

“Πήρα την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούμε σήμερα εδώ , κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, αφού οι συνέπειες του τελευταίου παγετού είναι δραματικές.

Όπως  διαπιστώθηκε , τόσο  στη περιοχή μας όσο και σε άλλες περιοχές του νομού, οι θερμοκρασίες που έπληξαν τις καλλιέργειες ήταν πολύ χαμηλές για την εποχή και αυτό ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά από φαινόμενα κακοκαιρίας τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Σας θυμίζω την μεγάλη χιονόπτωση που συνοδεύτηκε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η συγκέντρωση αυτή έχει ως πρωταρχικό στόχο την καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν  και στη συνέχεια την κατάρτιση μίας καθολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης σχετικά με την προώθηση των θέσεων μας στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Εφόσον το ζήτημα δεν είναι τοπικό, ούτε έχει να κάνει με μια μόνο καλλιέργεια, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνει μια πιο στρατηγική διαχείριση έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την αποζημίωση των συναδέλφων αγροτών”

Οι αγρότες με πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ θα επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρωθυπουργό ώστε να θέσουν στο υψηλότερο επίπεδο τα αιτήματά τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα της μεγάλης  φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα παγετούς, θα αποζημιωθούν οι αγρότες, τόνισε από τη Νεμέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.

Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, αφού, βεβαίως, προηγουμένως, διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.

Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:

«Ο παγετός που έπληξε και τη Νεμέα και την Κορινθία αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και ένα κομμάτι της Θεσσαλίας ήταν πρωτόγνωρος. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, δείχνει απόλυτη ευαισθησία και συμπαράσταση. Είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και την εξέλιξή της. Όπως είπε κι εκείνος ήδη οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Έχουμε προσλάβει όλους όσους μπορούσαμε για να έχουμε μια καλή εποπτεία σε όλα τα χωράφια τα οποία έχουν πρόβλημα. Τον επόμενο μήνα που  θα έχουν καρπίσει τα δένδρα μας και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει αποτίμηση. Οι αναγγελίες θα προχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Επειδή αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας».

Ερώτηση: Με βάση τα δεδομένα οι καλλιεργητές θα αποζημιωθούν το 2022. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει; Έχετε μέριμνα;

«Το παλιό καθεστώς των καθυστερήσεων είδαμε και στις μεγάλες καταστροφές του «Ιανού», ότι κάμφθηκε. Δηλαδή οι πληρωμές έγιναν άμεσα. Έγιναν πολύ πιο πριν από τη στιγμή που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Η καταστροφή αυτή που είναι επίσης πολύ μεγάλη, θα γίνει με παράλληλο τρόπο. Δηλαδή δεν θα περιμένουν τις καθυστερημένες πληρωμές που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν από τον ΕΛΓΑ, όπως σας είπα πριν, αφού γίνουν όλες οι αποτιμήσεις και αφού βρεθεί η φόρμουλα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη θίγετε ένα ζήτημα για το πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Εκεί λοιπόν δουλεύουμε και είναι προτεραιότητά μου από την στιγμή που πήγα στο ΥΠΑΑΤ, να δούμε πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σύγχρονο πλαίσιο. Έχουμε ήδη ζητήσει και περιμένουμε από την Παγκόσμια Τράπεζα μια μελέτη η οποία θα αποτιμήσει τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι της παραγωγής και άρα των ασφαλίσεων, έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αλλά υπάρχει μια μελέτη και αποτύπωση της πραγματικότητας. Η ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων του όταν τους επισκέφθηκα, θέλουν να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι όμως μια δύσκολη άσκηση και μια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσουμε όχι με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ -για να καθησυχάσουμε τους παραγωγούς- αλλά με βάση τα δεδομένα της ειδικής φυσικής καταστροφής που θα είναι η ανταποδοτικότητα άμεση».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com