ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Συζητάμε για την Αντισεισμική Προστασία και Θωράκιση- Η πείρα στην περιοχή μας από τον πρόσφατο σεισμό στις 3 Μάρτη», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ) και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας.

Περιγράφοντας κρατική ανεπάρκεια σε μηχανισμούς και υποδομές ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Δημήτρης Κουτζής, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, σημείωσε πως πάρθηκαν αποσπασματικά μέτρα πρώτης ανάγκης που η υλοποίησή τους γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.

«Το κράτος έχει άλλες προτεραιότητες προβάλλοντας τη “φιλανθρωπία” του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως χρειάζεται συνολική πολιτική διαχείρισης, θωράκισης και προστασίας από φυσικά φαινόμενα όπως ο σεισμός.

Αναφερόμενος στο καυτό θέμα των προσεισμικών ελέγχων ο κ. Κουτζής τόνισε ότι από το 1999 που εξαγγέλθηκαν οι συγκεκριμένοι οπτικοί έλεγχοι ελάχιστοι έχουν γίνει (σε ένα ποσοστό 20% που αφορά κυρίως σχολεία), ενώ πλημμελής είναι και η συντήρηση των κτιρίων, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η αντοχή τους.

Στρέφοντας τα πυρά του και εναντίον του ΤΕΕ ο ομιλητής τόνισε πως στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές μετακυλίοντας  το κόστος επισκευής στις λαϊκές οικογένειες που αγωνιούν για μια ασφαλή κατοικία και αντιμετωπίζοντας την υπόθεση «ως εμπόρευμα άμεσα συνδεδεμένο με τους νόμους της αγοράς».

«Το κράτος έχει την ευθύνη της αντισεισμικής θωράκισης μέσω δομών, απαιτείται λοιπόν ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σειρά μέτρων για τη θωράκιση και την στήριξη των πληγέντων σε περίπτωση σεισμού», κατέληξε ο κ. Κουτζής, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη τακτικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση του φυσικού φαινόμενου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο που συντόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γ. Σκόκας.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ