“ΤΡΕΧΕΙ” ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ “ΤΥΤΩ”

2η τηλεδιάσκεψη για την υλοποίηση του project «ΤΥΤΩ» με τη συμμετοχή της περιφέρειας, δήμων της Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων που προωθεί την υλοποίησή του

Την Τετάρτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 2η τηλεδιάσκεψη για την υλοποίηση του Project ΤΥΤΩ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και εννέα Δήμων μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λαρισαίων. Στόχος του Project «ΤΥΤΩ» είναι ο φυσικός έλεγχος και περιορισμός των επιβλαβών τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες, μέσω της διαχείρισης του νυκτόβιου αρπακτικού Τυτώ (Tyto alba), εμβληματικό είδος των αγροτικών οικοσυστημάτων.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνώστης της συγκεκριμένης πρότασης ο Δήμος Λαρισαίων, αναγνώρισε το μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο Θεσσαλικό οικοσύστημα η καινοτόμα και αειφορική αυτή πρόταση. Γι’ αυτό και πρώτος ανέδειξε το θέμα προσβλέποντας στην ευρεία υιοθέτησή του.

Παράλληλα, δημιούργησε δίαυλο επικοινωνίας και τηρεί στενή συνεργασία με τον ερευνητή Βασίλη Μποντζώρλο, Διδάκτορα Οικολογίας και Άγριας Πανίδας, Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» και εμπνευστή του Project «ΤΥΤΩ».

Η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη, δήλωσε σχετικά: «Αντιληφθήκαμε εξαρχής τη σημαντικότητα της πρότασης γι’ αυτό και αποφασίσαμε να την υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε τη σημαντικότητά της. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανοίξαμε αυτό το δρόμο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήδη τόσο η Περιφέρεια όσο και άλλοι 8 Δήμοι ήδη συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και τη μεθοδολογία υλοποίησης κατά τη 2η τηλεδιάσκεψη. Ελπίζουμε και προσβλέπουμε να ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι Δήμοι. Οι ευρείας κλίμακας αποτελεσματικές λύσεις απαιτούν ολιστικές και αποφασιστικές προσεγγίσεις».

Τη 2η τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, και συμμετείχαν ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, και οι Δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Ελασσόνας  Νίκος Γάτσας, Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος, Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας Σοφάδων Αθανάσιος Σκάρλος, Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, Τυρνάβου Ιωάννης Κόκουρας, Φαρσάλων Ιορδάνης Εσκίογλου και η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη.