ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Δύο βραβεία απέσπασε η θεατρική ομάδα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» με την παράσταση «Sun Μετάλλαξη».

Μέσα από ένα διαθεματικό πρόγραμμα του σχολείου οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μελέτησαν το DNA. To σενάριο που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου ξεκινά με τους επιστήμονες Watson και Crick να παρουσιάζουν στα παιδιά το DNΑ, το κλειδί για τη φύση των ζωντανών πραγμάτων. Στη συνέχεια, με τη χρήση της τεχνικής animation slowmation, τα παιδιά μας μεταφέρουν στο εσωτερικό ενός κυττάρου όπου ένζυμα και νουκλεοτίδια προετοιμάζονται για την παραγωγή κυττάρων και την αντιγραφή του DNA. Και ενώ όλα κυλούν ομαλά κάπου γίνεται ένα λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε μετάλλαξη.

Ποιος φταίει; Και ποιος μπορεί να διορθώσει το λάθος πριν είναι αργά; Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ιστορία των παιδιών εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή, η οποία απένειμε 2 βραβεία στην προσπάθεια των μαθητών.

Η φετινή εκδήλωση είχε την ιδιαιτερότητα ότι εκπρόσωποι των μαθητών του σχολείου έπρεπε να υποστηρίξουν την επιλογή του θέματος και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των καλεσμένων επιστημόνων.

Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές του σχολείου, Λευτέρη Καρακώστα και Έλενα Ταραμπούκα που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να «σταθούν» μπροστά στους κριτές (κο Χατζηνικολάου Δ., Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας και Γιατζόγλου Σ. καθηγητή Βιολογίας) και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις τους με τρόπο που τους κατέπληξε.

Παρά τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αυτής της χρονιάς, το σχολείο κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο και να ξεπεράσει ακόμη και τη δυσκολία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καινοτομώντας και παρουσιάζοντας μιας παράσταση που συνδύαζε τα παιδιά/ηθοποιούς αλλά και τεχνικές animation που έμαθαν και εφάρμοσαν τα παιδιά για το τελικό βίντεο. Βοηθοί και υποστηρικτές στο έργο ήταν για άλλη μια φορά οι γονείς και οι φίλοι του σχολείου.

Η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια διεθνής πρωτοβουλία της Science View και υποστηρίζεται στην Ελλάδα από Πανεπιστήμια και το ΙΕΠ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ