ΗΧΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Κοινή ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για την αποτίμηση του δυναμικού συλλαλητηρίου

Οι Αγροτικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Τύρναβου χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους μας που συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο με τρακτέρ που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης στέλνοντας βροντερό μήνυμα.

Η πρωτοφανής συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην συγκέντρωση του Τύρναβου, δείχνει το μέγεθος της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί μετά τον καταστροφικό παγετό αλλά και την αποφασιστικότητα τους, συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, να διεκδικήσουν λύσεις και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, στηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταλήξει η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Εκφράζουμε άλλη μια φορά την αγωνία μας και την απόγνωση στην οποία έχουμε έλθει όλοι οι αγρότες του σεισμόπληκτου Δήμου Τύρναβου εξαιτίας των έξι παγετών που κατέστρεψαν όλες τις αγροτικές παραγωγές μας.
Δενδροκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές έχουμε πάθει ολική ζημιά στην παραγωγή ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χει ζημιά και το φυτικό κεφάλαιο.

Στέλνουμε μήνυμα στους κυβερνώντες ότι το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι μόνο η αρχή αν δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης μας.
Η υπομονή μας τελείωσε χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες δεν θα δεχτούμε άλλες.

Στο σημερινό συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Δαμασίου και Αμπελώνα Γκανάς Ιωάννης και Γιώργος Σακοράφας όπως και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών του Τύρναβου του Οινοποιητικού Τσιτσιριγγος Χρήστος και του ΑΣΕΠΟΠ Τύρναβου Ταμποσης Ιωάννης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τύρναβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ Αστέριος Τσικριτσης.
Το διεκδικητικό πλαίσιο δόθηκε στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Τύρναβου.

Διεκδικούμε:
• Να δοθούν επαρκείς προκαταβολές στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές.

• Με κυβερνητική απόφαση άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες.

• Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.

• Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
• Να μειωθούν ουσιαστικά τα αρδευτικά τέλη για το 2021 καθώς θα ποτίσουμε ελάχιστα έως και καθόλου τις καλλιέργειες μας αφού δεν έχουν παραγωγή λόγω παγετού.

• Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.

• Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των παραγωγών υπερπρωιμων ροδάκινων και νεκταρινιών που έλαβαν μειωμένη αποζημίωση από λάθος του συστήματος ΟΣΔΕ και να τους δοθούν τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται

• Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ διότι ο οργανισμός είναι ελλιπής σε στελεχιακό δυναμικό.

• Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Ενώ παράλληλα απαιτούμε άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Λυκουρεντζο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι
Τύρναβου Αμπελώνα Δαμασίου Αργυροπουλίου-Λυγαριάς

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ