ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΝΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ

Στο προαύλιο των εκκλησιών η περιφορά του επιταφίου – Νωρίτερα η ανάσταση

Κατόπιν της διαρροής των πρακτικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και της αποκάλυψης του πολιτικού «καπελώματος» των επιδημιολόγων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στο Μαξίμου για σύσκεψη. Αφού συζητήθηκε η – σταθερά επιβαρυμένη και χωρίς σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης – επιδημιολογική κατάσταση, μπήκε και το οριστικό φρένο στο περίφημο «Πάσχα στο χωριό».

Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι είναι τελική πλέον η απόφαση να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα. Η απόφαση ελήφθη πριν συνεδριάσει και συζητήσει το θέμα η επιτροπή επιδημιολόγων, παρ΄ότι αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει δημόσια την άποψη πως ίσως θα ήταν ασφαλέστερο να φύγει ο κόσμος για την περιφέρεια και την ύπαιθρο παρά να υπάρχουν συγκεντρώσεις σε κλειστά διαμερίσματα στις πόλεις.

Ο καθηγητής Τσιόδρας δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, ήταν αντίθετος στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όμως δεν ήταν αυτός ο λόγος της κυβερνητικής απόφασης. Κατά τις πληροφορίες το πολιτικό φρένο στην πασχαλινή έξοδο είχε δύο βασικά κριτήρια: το πρώτο ήταν ο φόβος ότι μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες μετάδοσης σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας μεγάλη και μη διαχειρίσιμη πίεση στις περιορισμένες και αδύναμες υγειονομικές δομές στην περιφέρεια. Το δεύτερο, και πλέον σημαντικό για την κυβέρνηση, ήταν το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού στις διαφημισμένες ως «covid free»περιοχές, που θα ακύρωνε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Η δε απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη, από το Σαββατοκύριακο, και ο μόνος λόγος που εκλήθη στο Μαξίμου ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την διαρροή των πρακτικών της επιτροπής, και κυρίως από την επιβεβαίωση των διαφωνιών του καθηγητή με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για άνοιγμα δραστηριοτήτων – επιλογές οι οποίες επιβλήθηκαν με αμιγώς πολιτικές αποφάσεις και κριτήρια.

Η ίδια πρακτική, άλλωστε, και η – για μια ακόμη φορά – υποκριτική «επιστράτευση» του καθηγητή ως άλλοθι επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου: Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συμφώνησαν, και πάλι ερήμην της επιτροπής των επιδημιολόγων, στην λειτουργία των εκκλησιών με συγκεκριμένο μοντέλο ασφαλείας το Πάσχα και την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Κάναμε συμψηφισμό, αλλά με μέτρα με περισσότερη ελευθερία. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πάμε Πάσχα στο χωριό. Επιτάφιο θα κάνουμε γύρω από την εκκλησία», δήλωσε ο αριχεπίσκοπος μετά την συνάντηση επιβεβαιώνοντας την… πολιτική διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν στην συνέχεια από κυβερνητικές πηγές, προβλέπει ότι οι πιστοί θα είναι έξω από τους ναούς τόσο στο Επιτάφιο όσο και στην Ανάσταση και πως η περιφορά δεν θα γίνει στους δρόμους αλλά μόνον γύρω από τις εκκλησίες.

Η Ανάσταση θα γίνει και εκείνη έξω από τις εκκλησίες με αυστηρή τήρηση, όπως διαβεβαιώθηκε από εκκλησιαστικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, όλων των μέρων ασφαλείας, ενώ το πιθανότερο είναι να γίνει και νωρίτερα, στις 9 το βράδυ. Εδώ, το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η Ιεραρχία φέρεται να ζήτησε και κατ΄εξαίρεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να πάει ο κόσμος στις εκκλησίες τα μεσάνυχτα.

Εχει ενδιαφέρον τώρα εάν η «ιερή συμφωνία» πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου θα πάρει και τις ευλογίες των επιδημιολόγων στην συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή που θα κληθεί, και πάλι, να επικυρώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Οι πληροφορίες έως τώρα λένε πως οι περισσότεροι από τους ειδικούς δεν είναι καθόλου ευτυχείς με την προοπτική μαζικού συνωστισμού είτε μέσα, είτε έξω από τις εκκλησίες την Μεγάλη Εδομάδα. Και τα πρακτικά που διέρρευσαν λένε ότι και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ήδη διαφωνήσει , χωρίς να εισακουστεί, και με την κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία των ναών στους χαιρετισμούς με έναν πιστό ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ