Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΟΙ ‘’ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ’’ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Προβλήματα μεθοδολογίας, συνοχής, στόχων, μη δεσμευτικών προθεσμιών αποζημιώσεων, αλλά και προχειρότητα καταλόγισε η βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις θεομηνίες, αν και αναγνώρισε ότι το όλο νομοθέτημα, τουλάχιστον σε επίπεδο «καλών προθέσεων», κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Όπως υπενθύμισε η βουλευτής, η ίδια αμέσως μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου στη Λάρισα πριν λίγο καιρό, κατέθεσε ερώτηση σε μια πλειάδα συναρμόδιων Υπουργών, η οποία συνυπογράφηκε από σχεδόν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ενιαιοποίησης των μέτρων ανακούφισης των σεισμόπληκτων, πολλοί από τους οποίους είχαν την ατυχία να είναι παράλληλα και παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν από τη «Μήδεια» το χειμώνα, αλλά και πρόσφατα από τους εκτός εποχής παγετούς της πρώιμης άνοιξης.

«Ένα νομοσχέδιο κατά το παράδειγμα του ν. 4728/2020για τη συνολική αντιμετώπιση των συνεπειών από τον Ιανό, περιμέναμε σήμερα, κ. Υπουργέ από εσάς, κι όχι μια ‘’άσκηση επί χάρτου’’, μια ‘’έκθεση ιδεών’’, που παραγνωρίζει τα μεγάλα, υπαρκτά προβλήματα του ‘’πολύ-χτυπημένου’’ φέτος από τις θεομηνίες νομού Λάρισας. Προς τούτο, σας ρωτούσαμε – με την τότε κοινοβουλευτική παρέμβασή μου – αν το περίφημο ‘’Επιτελικό Κράτος’’ σας σκοπεύει να λειτουργήσει σωστά και να αναλάβει τις ευθύνες του, συντονίζοντας τα συναρμόδια Υπουργεία ανά τομέα αρμοδιότητας. Αν σκοπεύει να λειτουργήσει, επιτέλους, και να φέρετε άμεσα στη Βουλή ένα συνολικό και ολοκληρωμένο πολυνομοσχέδιο εξειδικευμένων μέτρων ανακούφισης των σεισμοπλήκτων της Λάρισας, για κάθε έκφανση της ζωής και των δραστηριοτήτων τους, που ‘’έχουν μπει στον πάγο’’, ως συνέπεια των μεγάλων σεισμών εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, τα ‘’θαύματα κρατούν τρεις ημέρες’’ κι έτσι στο νομοσχέδιό σας, στο οποίο δυστυχώς εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και οι θεομηνίες δεν ορίζονται ολοκληρωμένα, αφού στο άρθρο 3 – των ορισμών – δίνετε μια ελλιπή και παρωχημένη διάσταση των απειλών και των κινδύνων», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

«Κι όχι μόνο οι προθεσμίες αποζημιώσεων δεν δεσμεύουν ούτε σε απόλυτο, ούτε σε σχετικό βαθμό την διοίκηση, όχι μόνο παραπέμπετε τις αποζημιώσεις των αγροτών – ένα ζήτημα που κυριολεκτικά ‘’καίει’’ την πολλαπλώς πληγείσα περιφέρειά μουμε πλημμύρες και παγετούς, όλο το νομό και τους αγρότες της – σε μια μελλοντική …Υπουργική εγκύκλιο, αλλά για ακόμη μια φορά καθιστάτε την Αυτοδιοίκηση υποχείριο της κεντρικής διοίκησης, αφού δεν προβλέπετε διακριτό ρόλο για αυτήν στη διαχείριση των θεομηνιών, χωρίς βέβαια να χρειάζεται να θυμίσουμε ότι την έχετε καταστήσει μόνιμο ‘’παρία’’ και ‘’επαίτη’’ πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών», υπογράμμισε η Ευαγγελία Λιακούλη, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ